“Η λιτότητα, σε συνδυασμό με την αδύναμη Πρόνοια, οδηγούν σε μειωμένη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας για εκείνους οι οποίοι τις έχουν περισσότερο ανάγκη. Δεν είναι δομικό το πρόβλημα, η μειωμένη πρόσβαση οφείλεται στις περικοπές δημοσίων δαπανών για την Ψυχική Υγεία, περικοπές οι οποίες έχουν φθάσει το… 40%, κατά τη διάρκεια των ετών της κρίσης!”.
Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων την Κυριακή 12 Νοεμβρίου ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και διευθυντής της ψυχιατρικής κλινικής του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Νότιγχαμ της Βρετανίας Νίκος Χριστοδούλου, κατά τη διάρκεια της πολύ επιτυχημένης ανοιχτής συζήτησης με θέμα τις επιπτώσεις της κρίσης στην ψυχική υγεία, την οποία διοργάνωσε στην Αθήνα η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία (ΕΨΕ).
O Νίκος Χριστοδούλου υπογράμμισε επίσης ότι “όσο περισσότερο καιρό βρίσκεται ένας άνθρωπος στην ανεργία, τόσο αυξάνονται για αυτόν εκθετικά οι πιθανότητες να έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία του, ενώ και οι μεγάλες κοινωνικές και εισοδηματικές ανισότητες αυξάνουν τα ποσοστά της της ψυχιατρικής νοσηρότητας, αν και δεν αποδεικνύεται η αιτιακή σχέση μεταξύ των δύο μεταβλητών”.
Τέλος, ο Νίκος Χριστοδούλου επεσήμανε ότι “η παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες μπορεί να μειώσει την εξασθένηση του κοινωνικού ιστού, μέσω της ενίσχυσης των αξιών της κοινωνικής αλληλεγγύης”.
ΠΗΓΗ: ygeia360.gr