Είστε εδώ:

Λοιμώξεις από ιό Coxsackie(Κοξάκι) – Οδηγίες του ΙΣΛ

Κατά καιρούς παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων του ιού Κοξάκι σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, κάνοντας πολλούς γονείς να ανησυχήσουν. Το πρόβλημα πολλές φορές επιτείνεται λόγω του πανικού με το κλείσιμο παιδικών σταθμών, ψεκασμών κ.α. υπερβολικών μέτρων.

  Ο ιός Κοξάκι ανήκει στους εντεροϊούς και χωρίζεται σε δύο τύπους, τον Α και Β. Τα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα οφείλονται στον τύπο Α, που προκαλεί μια ήπια μορφή ίωσης και δεν είναι επικίνδυνος. Χρειάζεται όμως παρακολούθηση και ενημέρωση του θεράποντα Παιδιάτρου.

Συνήθως προκαλεί αναπνευστικές και εντερικές λοιμώξεις, ενώ είναι υπεύθυνος για την πρόκληση κυρίως της νόσου χεριών-ποδιών-στόματος, που εκδηλώνεται με πυρετό και φυσαλιδώδες εξάνθημα στις παρειές και στη γλώσσα και κηλιδοβλατιδώδες εξάνθημα, που εντοπίζεται στις παλάμες των χεριών και στα δάχτυλα, καθώς επίσης στις πατούσες των ποδιών και μπορεί να εξελιχθεί σε φυσαλιδώδες.

Σπάνια εμφανίζεται ο τύπος Β, που είναι και ο πιο επικίνδυνος και προκαλεί βαριές λοιμώξεις του αναπνευστικού, μυοκαρδίτιδα, εγκεφαλίτιδα, άσηπτη μηνιγγίτιδα κ.α.

Ο ιός εξαπλώνεται πολύ εύκολα, αφού μεταδίδεται από την άμεση επαφή των υγρών του στόματος, όπως το φτέρνισμα και ο βήχας. Μάλιστα η μετάδοσή του είναι ραγδαία σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία, τις περισσότερες φορές σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ξαφνικά υψηλό πυρετό, εξανθήματα χέρια-πόδια-στόμα, στοματίτιδα, πονοκέφαλο, απώλεια όρεξης και κόπωση.

Δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε εμβόλιο αλλά μόνον υποστηρικτικά μέτρα, ελαφρύ ντύσιμο και άφθονα υγρά. Στα εξανθήματα δεν βάζουμε τίποτα, γιατί υποχωρούν από μόνα τους. Η νόσος υποχωρεί πλήρως σε 7-10 μέρες περίπου.

Τα παιδιά καλό είναι, όσο είναι άρρωστα να μην πηγαίνουν στο σχολείο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό. Η νόσος αφήνει ανοσία και σπάνια νοσούν δεύτερη φορά.

Ο ιός δεν μπορεί να προληφθεί εύκολα. Τηρούνται πάντως οι κανόνες υγιεινής, όπως το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, μετά από την τουαλέτα και πριν από το φαγητό, δεν ακουμπάμε τα χέρια στα μάτια και τη μύτη, δεν μοιραζόμαστε το φαγητό και το νερό ή τους χυμούς με άλλα παιδιά στο σχολείο, γιατί αυτός είναι ένας τρόπος από τους πιο συνηθισμένους ανταλλαγής  μικροβίων και ιών.

Συχνό καθαρισμό των αντικειμένων με τα οποία τα παιδιά έρχονται σε επαφή, όπως τα παιχνίδια, οι πιπίλες ή άλλα αντικείμενα που βάζουν στο στόμα.

Οι έγκυες πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με ασθενή που εκδηλώνει νόσο.

Ο χρόνος επώασης (από την μόλυνση μέχρι την εκδήλωση των συμπτωμάτων κυμαίνεται από 2-12 μέρες, συνήθως περισσότερες από 6 μέρες.

 

Το Δελτίο Τύπου του ΙΣΛ [pdf file]

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Σχετικές δημοσιεύσεις