Είστε εδώ:

Οικονόμου Ανδρομάχη – Συνέντευξη

Το Ακτινοδιαγνωστικό Ιατρείο της κας Οικονόμου Ανδρομάχης στα Τρίκαλα  δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Υγείας. Σήμερα αποτελεί έναν σημαντικό φορέα παροχής ιατρικών διαγνωστικών υπηρεσιών με βάση την πολυετή λειτουργία του, το δίκτυο διαγνωστικών τμημάτων που έχει αναπτύξει, την ιατρική δεοντολογία που διέπει την ιατρική επιστήμη, και τις υψηλές παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες

– Κυρία Οικονόμου, επιλέγουν οι Τρικαλινοί τις κλασικές διαγνωστικές εξετάσεις; Κάνουν τα καθιερωμένα τσεκάπ;
Στην πλειονότητα του πληθυσμού δυστυχώς δεν κάνουν με συνέπεια τις προληπτικές εξετάσεις. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους, οι οποίοι αφορούν, στον φόβο τους για το αποτέλεσμα, στις κακές οικονομικές συνθήκες και λιγότερο στην άγνοια. Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζονται για εξετάσεις έχοντας ως βάση κάποιο σύμπτωμα.
– Eίναι οι κλασικές ακτινογραφίες η βάση για μια σωστή κλινική διάγνωση;
Οι κλασσικές ακτινογραφίες όντως, είναι το πρώτο εργαλείο που βοηθά στην προσπέλαση και διάγνωση κάποιων συμπτωμάτων. Είναι μια εξέταση γρήγορη, ανώδυνη, με χαμηλό κόστος, η οποία μπορεί αμέσως να μας δώσει διάγνωση ή να βάλει ένα λιθαράκι στην σωστή κατεύθυνση της διαγνωστικής πορείας. Η ακτινογραφία θώρακος για παράδειγμα, δεν θα καταργηθεί ποτέ ως μια εξέταση πχ. όταν έχουμε συμπτώματα από το αναπνευστικό ή στον προεγχειρητικό έλεγχο ενός ασθενή. Σε περίπτωση τραυματισμού ο πρώτος έλεγχος θα γίνει συνήθως με απλές ακτινογραφίες.
– H καθιερωμένη μαστογραφία αποτελεί πλέον βασικό όπλο πρόληψης για τις γυναίκες. Aν είμαστε τυπικές με τις εξετάσεις μας, τη μαστογραφία, το υπερηχογράφημα μαστού και την κλινική εξέταση τότε κρατάμε στα χέρια μας το πιο σπουδαίο “όπλο” ενάντια στον συγκεκριμένο καρκίνο. Ποια είναι η άποψη σας;
Πράγματι δεν θα κουραστούμε σε όποιο “βήμα” μας δοθεί να μιλάμε για την αξία της προληπτικής μαστογραφίας και των υπερήχων για την έγκυρη διάγνωση των προβλημάτων του μαστού. Πρέπει ετησίως να κάνουμε έλεγχο του μαστού, γιατί το στάδιο στο οποίο θα ανακαλύψουμε την κακοήθεια αυτού είναι πολύ σημαντικό για την πλήρη θεραπεία του. Μικρές αλλοιώσεις, οι οποίες ανακαλύπτονται σε τυχαίο έλεγχο και δεν είναι ψηλαφητές από την ασθενή έχουν καλύτερη πρόγνωση και τις περισσότερες φορές πλήρη ίαση. Δεν πρέπει επ’ ουδενί να φοβόμαστε τα “αποτελέσματα” αλλά να κάνουμε την μαστογραφία και το υπερηχογράφημα σαν δώρο στον εαυτό μας.

Aποτελεί χαρά και ικανοποίηση σε έναν γιατρό να δίνει θετικά αποτελέσματα. Όταν δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο πως το αντιμετωπίζετε ;
Φυσικά ευχόμαστε πάντα να έχουμε καλά αποτελέσματα και να φεύγει ο ασθενής ανάλαφρος και αισιόδοξος, όντας υγιής. Στην αντίθετη περίπτωση, του “δύσκολου” αποτελέσματος, προέχει η στήριξη και η αισιόδοξη αντιμετώπιση της εξέλιξης. Αρχίζουμε πάντα με την αντιμετώπιση του προβλήματος, η οποία είναι εφικτή δίνοντας πάντα την ελπίδα της πιθανής ίασης. Εξηγούμε στον ασθενή ή τον συγγενή την κατάσταση παραπέμποντας τον στον κλινικό ιατρό για την θεραπευτική αντιμετώπιση. Όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται ελπίδα για να παλέψουν και να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο αλλά και την ίδια τους τη ζωή.
– Η πανδημία πόσο έχει δυσκολέψει τη δουλειά σας; Έχετε βρεθεί μάρτυρας σε κάποιο δύσκολο περιστατικό;
Η πανδημία έχει περιορίσει όντως και στη δουλειά μας την καλή και ελεύθερη επικοινωνία με τους ασθενείς. Όμως είναι πολύ σημαντικό ότι με την συμβολή μας περιορίστηκε δραστικά το κύμα των διαγνωσμένων περιστατικών με Covid-19, προς τα νοσοκομεία, εννοώντας ότι ένας θετικός ασθενής κάνοντας την απλή ακτινογραφία ή μια αξονική θώρακος χωρίς δυσπνοϊκά συμπτώματα μένει στο σπίτι με την φροντίδα του θεράποντος ιατρού του.
Και φυσικά η χρήση μάσκας και αντισηπτικών η οποία έχει κουράσει, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους ανθρώπους. Περιστατικά δύσκολα, αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα οπότε έχουμε συνηθίσει την διαχείριση τους. Ο ασθενής θέλει από τον ιατρό του να είναι συμπονετικός, υποστηρικτικός, βράχος για να στηριχθεί, αποτελεσματικός και προπάντων να του δώσει ελπίδα και αισιοδοξία.
Τα διαγνωσμένα δύσκολα περιστατικά με Covid-19, θα δρομολογηθούν επειγόντος για νοσηλεία.
-Οι ασθενείς εμπιστεύονται όλο και περισσότερο τα Διαγνωστικά Κέντρα του νομού μας. Έχει αλλάξει κάτι τα τελευταία χρόνια;
Βεβαίως για τις εξετάσεις οι οποίες γίνονται στην πόλη μας, είτε κλινικές, είτε εργαστηριακές, το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών εμπιστεύεται τον ιατρό του, γιατί πλέον καταλαβαίνει ότι η ιατρική γνώση έχει διαχυθεί στην ιατρική κοινότητα και των μικρότερων πόλεων.
-Ο ρόλος του ακτινολόγου – ακτινοδιαγνώστη είναι πολύ σημαντικός, διότι βοηθά με μια εμπεριστατωμένη διάγνωση, τον γιατρό να προχωρήσει στην περαιτέρω θεραπεία. Ποια είναι η γνώμη σας;
Ο ρόλος μας είναι διττός. Οφείλουμε να εκτελέσουμε τον έλεγχο που θα προτείνει ο κλινικός ιατρός για την προσπέλαση της πιθανής νόσου, να οδηγήσουμε προς την σωστή κατεύθυνση τηρώντας τα πρωτόκολλα διαγνωστικής διαχείρισης. Έχοντας ένα καλό ιστορικό μπορούμε και άμεσα να διαγνώσουμε κάποιες ασθένειες. Συγχρόνως, πρέπει να δρούμε σαν το δεξί χέρι του συναδέλφου κλινικού, ο οποίος έχει στα χέρια του την διαχείριση του ασθενούς και την θεραπεία του. Κατά δεύτερο λόγο πρέπει να ενημερώσουμε και να υποστηρίξουμε τους ασθενείς και το οικείο περιβάλλον.
– Τέλος, θα θέλαμε να μας πείτε ποιες θεωρείται σημαντικές προληπτικές εξετάσεις , σε ένα τύπου ετήσιο check-up, και αν είναι σχετικά οικονομικές για τον μέσο Έλληνα.
Το ετήσιο check-up καθορίζεται από την ηλικία, το φύλλο, και τα υποκείμενα νοσήματα του κάθε ανθρώπου. Για αυτό τον πρώτο λόγο έχει ο κλινικός ιατρός να προσδιορίσει τον προληπτικό έλεγχο για κάθε ασθενή του. Σε έναν “υγιή” ενήλικα θα πρότεινα κλασσικό αιματολογικό έλεγχο, για τις γυναίκες μαστογραφία και τεστ Pap, για τους άντρες έλεγχο του προστατικού αδένος. Για τους καπνιστές μια απλή ακτινογραφία θώρακος. Το κόστος των εξετάσεων δεν είναι υψηλό και έχει ήδη προσαρμοστεί με την οικονομική κρίση που βιώνουμε όλοι τα τελευταία χρόνια.
Κλείνοντας να ευχηθώ σε όλους υγεία και δύναμη.

ΠΗΓΗ: https://www.ideesmagazine.gr/oikonomou-andromachi/

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Σχετικές δημοσιεύσεις