Είστε εδώ:

Ποια αντισυλληπτικά αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Τα αντισυλληπτικά που περιέχουν μόνο προγεστερόνη συνδέονται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ανάλογο με αυτόν που σχετίζεται με τη λήψη αντισυλληπτικών που περιέχουν συνδυασμό προγεστερόνης και οιστρογόνων, διαπιστώνει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά από πέντε χρόνια χρήσης, αυξήθηκε κατά 20-30% ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού και για τους δύο τύπους αντισυλληπτικών.

«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η χρήση όλων των τύπων αντισυλληπτικών μόνο με προγεστερόνη σχετίζεται με μια ελαφρά αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού, παρόμοια με αυτή που σχετίζεται με τη χρήση συνδυασμένων από του στόματος αντισυλληπτικών», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Kirstin Pirie.

Η χρήση αντισυλληπτικών μόνο με προγεστερόνη έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, σημείωσαν οι συγγραφείς.

«Δεδομένου ότι ο υποκείμενος κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται καθώς μεγαλώνουν οι γυναίκες, ο απόλυτος κίνδυνος που σχετίζεται με τη χρήση οποιουδήποτε τύπου από του στόματος αντισυλληπτικών, θα είναι μικρότερος σε γυναίκες που τα χρησιμοποιούν σε νεότερες παρά σε μεγαλύτερες ηλικίες», προσθέτουν οι συγγραφείς.

«Αυτός ο πλεονάζων κίνδυνος πρέπει, ωστόσο, να εξεταστεί στο πλαίσιο των οφελών που μπορεί να έχει η χρήση αντισυλληπτικών στην αναπαραγωγική ηλικία των γυναικών», διευκρινίζουν.

Οι ερευνητές ανέλυσαν σχεδόν 10.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού ηλικίας κάτω των 50 ετών. Συμπεριέλαβαν επίσης δεδομένα για περισσότερες από 18.000 γυναίκες οι οποίες αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου.

Τα δεδομένα προέρχονται από μια βάση δεδομένων πρωτοβάθμιας περίθαλψης του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι γυναίκες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού μεταξύ 1996 και 2017.

Περίπου το 44% των γυναικών με καρκίνο του μαστού και το 39% όσων ανήκαν στην ομάδα ελέγχου, έπαιρναν αντισυλληπτικά, ενώ οι μισές από αυτές λάμβαναν μόνο προγεστερόνη.

Η απόλυτη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού υπολογίστηκε σε 8 περιπτώσεις ανά 100.000 χρήστες αντισυλληπτικών σε ηλικία 16 έως 20 ετών μετά από χρήση πέντε ετών και 265 περιπτώσεις ανά 100.000 χρήστες στις ηλικίες 35 έως 39 ετών.

Η σχετική αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού ήταν 23% για όσες λάμβαναν χάπια με συνδυασμό ορμονών, 26% για όσες έπαιρναν μόνο προγεστερόνη, 25% για όσες έκαναν ενέσεις προγεστερόνης και 32% για όσες φορούσαν σπιράλ που απελευθερώνει προγεστερόνη.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS Medicine.

Πηγή: https://www.onmed.gr/ygeia/story/400882/antisylliptika-poia-syndeontai-me-ayksisi-tou-kindynou-karkinou-tou-mastoy

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Σχετικές δημοσιεύσεις