Είστε εδώ:

Sex και ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο

Είναι το sex ασφαλές για ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο;

Η αναπροσαρμογή της καθημερινότητα είναι δύσκολη για τους ασθενείς με καρδιακή νόσο. Συνεχώς θα αναρωτιέστε: «Πρέπει να φάω αυτό το φαγητό;», «Μπορώ να πραγματοποιήσω  αυτή τη δραστηριότητα;»,  «Μπορεί το σώμα μου να αντιμετωπίσει το άγχος;»

Ανάμεσα στα πολλά ερωτήματα που προκύπτουν, ένα  είναι και το εάν η καρδιακή νόσο, που ονομάζεται επίσης καρδιαγγειακή νόσο, θα επηρεάσει τη σεξουαλική σας ζωή – ή εάν είναι ασφαλές να κάνετε σεξ. Σύμφωνα με τις επιστημονικές οδηγίες που εκδόθηκαν από την American Heart Association, η σεξουαλική πράξη είναι πιθανά ασφαλής, εάν σταθεροποιηθεί η καρδιαγγειακή νόσο.

“Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι ένα σημαντικό ζήτημα ποιότητας ζωής, για άνδρες και γυναίκες με καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και τους συντρόφους τους”, δήλωσε ο Glenn N. Levine, MD, καθηγητής ιατρικής στο Baylor College of Medicine του Χιούστον.

Τα καρδιαγγειακά επεισόδια – όπως οι καρδιακές προσβολές ή ο θωρακικός πόνος που προκαλείται από καρδιακές παθήσεις – σπάνια εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, λόγο του ότι έχει συνήθως μικρή διάρκεια. “Μερικοί ασθενείς απέχουν από τη σεξουαλική δραστηριότητα λόγο φόβου, ενώ στην πραγματικότητα είναι σχετικά ασφαλές να μη το κάνουν “, δήλωσε ο Levine, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής της Μονάδας Καρδιακής Φροντίδας στο Ιατρικό Κέντρο Michael E. DeBakey στο Χιούστον. “Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν ασθενείς για τους οποίους είναι λογική η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα, μέχρι να αξιολογηθούν και να σταθεροποιηθούν”.

«Εάν υπάρχει ασταθή καρδιαγγειακή νόσο ή εάν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, θα πρέπει να  αντιμετωπιστούν  και ο ασθενής να σταθεροποιηθεί  πριν κάνει σεξ,» είπε ο Levine, ο οποίος είναι επίσης εθελοντής με την American Heart Association.

Μην ντρέπεστε να ξεκινήσετε μια συζήτηση με τον γιατρό σας για τις καρδιακές παθήσεις και τη σεξουαλική σας ζωή.

Ακολουθούν κάποιες επισημάνσεις που πρέπει να γνωρίζετε αν έχετε διαγνωστεί με καρδιαγγειακή νόσο:

 • Ζητήστε από το γιατρό σας να σας αξιολογήσει πριν την επανέναρξη της σεξουαλική σας δραστηριότητας.
 • Εάν είχατε καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιακή προσβολή, η καρδιακή αποκατάσταση και η τακτική σωματική άσκηση μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα.
 • Εάν είστε γυναίκα που σκέφτεται να ξεκινήσει αντισύλληψη ή να μείνετε έγκυος, φροντίστε να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας.
 • Εάν αντιμετωπίζετε σεξουαλική δυσλειτουργία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν αυτή συνδέετε με τη καρδιαγγειακής σας πάθηση ή αν προέρχεται από άγχος, κατάθλιψη  ή άλλους ψυχογενείς  παράγοντες.
 • Μην παραλείψετε τα φάρμακα που παίρνετε επειδή νομίζετε πως επηρεάζουν την σεξουαλική σας  λειτουργία. Η υγεία της καρδιάς σας πρέπει να έρχεται πρώτη!
 • Τα φάρμακα για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας είναι γενικά ασφαλή, αν και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στη περίπτωση που λαμβάνετε νιτροθεραπεία για πόνο στο στήθος λόγω στεφανιαίας νόσου. Επίσης, δεν πρέπει να χορηγούνται 24-48 ώρες από τη χρήση φαρμάκου στυτικής δυσλειτουργίας (ανάλογα με το φάρμακο που χρησιμοποιείται).
 • Εάν είστε γυναίκα μετά την εμμηνόπαυση με καρδιαγγειακή νόσο, είναι γενικά ασφαλές να χρησιμοποιήσετε οιστρογόνα για τη θεραπεία της οδυνηρής συνουσίας.

Η αλήθεια είναι ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για τη σεξουαλική δραστηριότητα σε συγκεκριμένες καρδιαγγειακές παθήσεις και ιδιαίτερα σε σχέση με γυναίκες και ηλικιωμένους.

 

Βιβλιογραφία:

 1.  Sexual Activity and Cardiovascular Disease, A Scientific Statement From the American Heart Association,

  Glenn N. Levine, Elaine E. Steinke, Faisal G. Bakaeen, Biykem Bozkurt, Melvin D. Cheitlin, Jamie Beth Conti, Elyse Foster, Tiny Jaarsma, Robert A. Kloner, Richard A. Lange, Stacy Tessler Lindau, Barry J. Maron, Debra K. Moser, E. Magnus Ohman, Allen D. Seftel, William J. Stewart

 2. Sex and Heart Disease,  American Heart Association

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Σχετικές δημοσιεύσεις