Του Γιάννη Χλόπτσιου,
Ένα μήνα και κάτι στον αέρα και το «Υγείαν έχετε» σας ευχαριστεί όλους για τη θερμή σας αποδοχή!!
Εμείς από τη πλευρά μας προσπαθούμε για το καλύτερο και θέλουμε κάθε μέρα να σας προσφέρουμε όλο και ποιοτικότερη ενημέρωση για θέματα σχετικά με την υγεία…
Κοιτώντας λοιπόν τα στατιστικά του site και περιμένοντας τον καφέ μου, γύρω μου υπήρχαν πολλές παρέες φοιτητών και μαθητών, οι οποίες σε άλλες εποχές θα δημιουργούσαν μία βαβούρα, φυσιολογική γι αυτούς, ενοχλητική για μένα (περνάν τα χρόνια βλέπετε….). Αντ’ αυτού μια ησυχία … εκκωφαντική.
Ρίχνω το βλέμμα μου γύρω και παρατηρώ ότι το σύνολο σχεδόν των νεαρών, κοριτσιών και αγοριών να είναι αφοσιωμένα στην μοναξιά του κινητού τους… Στήνω αυτί μήπως και κάτι ακούσω και φτάνουν στα αυτιά μου εκφράσεις σαν «Μου έκανε like», «Αφού σε ενοχλεί δώστου ένα ξεγυρισμένο ban να το ευχαριστηθεί», « Ρε σεις να ποστάρω αυτή ή την άλλη selfie» και άλλα τέτοια «σοσιαλμεντιακά»…. Αναρωτήθηκα λοιπόν «Μα τόσο πολύ πια εθισμός με τα social media!!»
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο έπεσα σε μερικές έρευνες με τίτλους: «Εθισμός στο Facebook και τα Social media (SM)», «Προβληματική Χρήση του Facebook» και άλλα παρόμοια και κατά πόσο όλα αυτά επηρεάζουν την ψυχική υγεία των νέων, κυρίως, ανθρώπων.
Πως ορίζουμε όμως την «προβληματική χρήση των SM»; Σύμφωνα με τη Claudia Marino και των συνεργατών της[1] : ορίζεται ως η προβληματική συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται είτε από συμπτώματα εθισμού ή / και από έλλειψη αυτοκυριαρχία στη χρήση των SM, η οποία δημιουργεί προβλήματα κοινωνικής και προσωπικής συμπεριφοράς.
Παρόλα τα προβλήματα όμως , η χρήση των SM δεν πρέπει να δαιμονοποιηθεί. Αντίθετα, η υπερβολή είναι αρνητική και αντιπαραγωγική για τους ανθρώπους, όπως συμβαίνει φυσικά με κάθε κατάχρηση. Είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε τον σωστό τρόπο χρήσης της τεχνολογίας. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να την χρησιμοποιούμε προσεκτικά – να καρπωνόμαστε τα αναμφισβήτητα οφέλη της – χωρίς τη γοητεία της εξομοίωσης και εκείνης της αίσθησης παντοδυναμίας και εξουσίας που προάγεται εύκολα από το Διαδίκτυο και τα SM .
Περισσότερες λεπτομέρειες θα συζητήσουμε σε επόμενο άρθρο.
Βιβλιογραφία:
[1]. Marino, C., Gini, G., Vieno, A., & Spada, M. M. (2018). «The associations between problematic Facebook use, psychological distress and well-being among adolescents and young adults: A meta-analysis. » Journal of Affective Disorders, 226, 274–281
[2]. Salicetia, F. (2015). «Internet Addiction Disorder (IAD) » . Procedia – Social and Behavioral Sciences, 191, 1372 – 1376