Οι κακές και οι αρνητικές σκέψεις κάνουν κακό στην ψυχοσωματική υγεία μας
Όλοι γνωρίζουμε τη φράση: ‘Είμαι ο χειρότερος εχθρός του εαυτού μου.’ Τι σημαίνει αυτό για εμάς; Ας σταματήσουμε για μια στιγμή και ας σκεφθούμε. Ας αναζητήσουμε βαθιά μέσα στον εαυτό μας γιατί η υγεία μας είναι σε κίνδυνο. Δυστυχώς αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε μόνοι σας.
Θα καταλάβουμε ότι οι αρνητικές σκέψεις μας έχουν κακή επίδραση πάνω μας. Κάνουν πραγματικά κακό στην υγεία μας. Χρησιμοποιώντας το μυαλό μας, μπορούμε είτε να βλάψουμε ή να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας.
Δεν μπορούμε καν να φανταστούμε τι συμβαίνει όταν στο παιχνίδι μπαίνει η αρνητική σκέψη.
Σύμφωνα με τα πειράματα του νερού Δρ. Masaru Emoto, ενώ ερευνούσε τους κρυστάλλους νερού για χρόνια με σκοπό να μελετήσει τις κρυσταλλικές δομές που σχηματίζει το νερό, βρέθηκε με ένα όμορφο κομμάτι αποδεικτικών στοιχείων για το πώς επηρεάζει η αρνητικότητα τις δομές. Εξέθετε τους κρυστάλλους σε διάφορα είδη μουσικής και σε διάφορα συναισθήματα. Αυτό που διαπίστωσε ήταν ότι η θετικότητα οδηγούσε σε όμορφες κρυσταλλικές μορφές, ενώ το μίσος και η αρνητικότητα οδηγούσε στην διάλυση και στην ανωμαλία της κρυσταλλικής μορφής. Τι όμως έχει να κάνει αυτό με τους ανθρώπους; Έχει συνέπειες για την υγεία του ανθρώπινου σώματος, αφού αποτελείται από 50-70% νερό!
Η Emiliana Simon-Thomas , PhD, Επιστημονική Διευθύντρια του Κέντρου Greater Good Science Centre στο UC Berkeley, δήλωσε στο Health.com: «Πολλά αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός, ο φόβος και η απογοήτευση, γίνονται προβληματικά όταν αυτά τα συναισθήματα μετατρέπονται σε μια πιο μόνιμη διάθεση ή αρχίζει να βλέπει κανείς τον κόσμο μόνο μέσα από αυτά».’
«ΑΡΡΩΣΤΙΑ» Ο ΚΥΝΙΣΜΟΣ…
Και μιλώντας για ορισμένες αρνητικές συναισθηματικές καταστάσεις και τις επιπτώσεις τους στα φυσικά και νευρολογικά τμήματα της ευημερίας του ανθρώπου προσθέτει… «Πάρτε τον κυνισμό, για παράδειγμα: Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Neurology συνδέει τα υψηλά επίπεδα κυνισμού, δηλαδή μια γενική δυσπιστία των ανθρώπων (και τα κίνητρά τους) με μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, συγκριτικά με εκείνους που είχαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό άλλων παραγόντων κινδύνου όπως η ηλικία, το φύλο, ορισμένοι δείκτες καρδιακής υγείας, το κάπνισμα, και άλλα. Αυτός ο τρόπος σκέψης μπορεί επίσης να βλάψει την καρδιά μας. Μια μελέτη του 2009 από το περιοδικό Circulation εξέτασε στοιχεία από σχεδόν 100.000 γυναίκες και διαπιστώθηκε ότι οι πιο κυνικές συμμετέχουσες ήταν πιο πιθανό να έχουν καρδιακή νόσο από ό, τι οι λιγότερο κυνικές. Οι πιο απαισιόδοξες γυναίκες είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, σε σχέση με αυτές που ήταν πιο αισιόδοξες για την ανθρωπότητα. Αλλά μην φοβάστε αγαπητοί φίλοι. Μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό» λέει η Simon-Thomas και συνεχίζει: «Γνωρίζουμε ότι οι νευρικές οδοί αλλάζουν κάθε λεπτό σε ολόκληρη την ζωή μας και ότι ο εγκέφαλός μας παράγει νέα κύτταρα διαρκώς. Και αυτή η νευρογένεση δεν συνδέεται μόνο με το σχηματισμό νέων αναμνήσεων, αλλά επίσης με τη σταθερότητα της διάθεσης».
Και η dr. Simon-Thomas καταλήγει: ‘Μπορούμε σκόπιμα να μετατοπίσουμε το πως συνηθίζουμε να αισθανόμαστε και να σκεφτόμαστε στον κόσμο.’
Λοιπόν, πώς αισθανόμαστε γι ‘αυτό; Μήπως εμποδίζουμε εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας από το να είναι ευτυχισμένος και υγιής; Εναπόκειται σε μας για να αλλάξουμε, αν πρέπει. Ας σταματήσουμε μια στιγμή για να το σκεφθούμε…