Είστε εδώ:

Η παιδοκεντρική μας κοινωνία

 

#02 Ο ακροβάτης | Σωτήρης Παστάκας…

 

Με καταδιώκουν οι τσιρίδες των παιδιών στην παραλία. Όπου πάω να πιω το τσιπουράκι μου, όποιο σαββατοκύριακο το επιτρέπει ακόμη ο καιρός στον Πλαταμώνα, αμέσως εμφανίζονται καμιά δεκαριά πιτσιρικάδες και στήνουν ινδιάνικο χορό με αλαλαγμούς γύρω μου. Η θερινή καταδίωξη της προσωπικής μου ηρεμίας που είχε διαφανεί ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, βρήκε την επιβεβαίωσή της και Νοέμβριο μήνα: εκεί που καθίσαμε να απολαύσουμε τα θαλασσινά μας, πέντε παιδάκια κλωτσούσαν τρεις μπάλες γκάπα-γκούπα γύρω από το τραπέζι μας. Ε, δεν κρατήθηκα άλλο και τους φώναξα σε έντονο ύφος: ούτε που με άκουσαν, κι είπαμε με τη γυναίκα μου και την παρέα μας πως δεν φταίνε τα παιδάκια που παίζουν ποδόσφαιρο γύρω από το τραπέζι μας, αλλά οι γονείς τους που κάθονται ατάραχοι και τα καμαρώνουν από απόσταση ασφαλείας, αρκεί να μην τα έχουν μέσα στα πόδια τους. Κάποιος από την παρέα μάλιστα είπε πως «η Ελλάδα θα γίνει κράτος μετά από δυο γενιές σκληρής μνημονιακής πολιτικής» κι αμέσως αυτά τα παιδιά που έδειχνε ως τους μελλοντικούς Έλληνες νέου τύπου κατάφεραν να στείλουν τη μπάλα πάνω στο τραπέζι μας.

Μην περιμένετε καμία αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό και στην ελληνική κοινωνία αν δεν αλλάξει ο τρόπος που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Η ελληνική κοινωνία είναι παιδοκεντρική: στρέφεται γύρω από το παιδί, που αποτελεί το κέντρο της ζωής της. Μεγαλώνουμε τα παιδιά μας με άπειρη ανοχή, τους τα επιτρέπουμε όλα, δεν τους λέμε ποτέ «μη» για να μην τα στεναχωρήσουμε, τους τα παρέχουμε όλα, ως και το τελευταίο σέντσι της σύνταξής μας. Κανένα είδος πολιτικής αλλαγής δεν θα γίνει στη χώρα από τη στιγμή που οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι είναι όλοι τους, ανεξαρτήτως χρώματος, προϊόντα του ίδιου παιδοκεντρικού μας συστήματος.

Βλέπω πως η μητέρα στο απέναντι τραπεζάκι καθαρίζει το ψάρι για να το δώσει στον κανακάρη της. Θυμάμαι τη γιαγιά μου να αφαιρεί τα κουκούτσια από το καρπούζι, για να μας το σερβίρει. Τον μπαμπά να σκύβει πάνω από τα φυντάνια του: η στάση του σώματος, το βλέμμα καρφωμένο πάνω τους, η τσάντα με τα παιγνίδια καταμαρτυρούν πως τα παιδιά θα μεγαλώσουν όπως μεγαλώνουν όλα τα παιδιά σε μια οποιαδήποτε ελληνική οικογένεια: απόλυτοι κυρίαρχοι, μονάρχες της παραλίας.

 

 

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Σχετικές δημοσιεύσεις