Είστε εδώ:

Το «μυστικό» του καλού ύπνου: ανοιχτές πόρτες και παράθυρα!

Ανοίξετε τις πόρτες και τα παράθυρα στα υπνοδωμάτια πριν πέσετε για ύπνο και βελτιώστε την ποιότητα του ύπνου σας, συμβουλεύουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας του Άιντχοβεν στην Ολλανδία.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Indoor Air, ο καλός αερισμός του υπνοδωματίου μειώνει τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα με αποτέλεσμα την βελτίωση της ποιότητας του βραδυνού ύπνου.
Ο Δρ Ασιτ Κουμαρ Μισρα και οι συνεργάτες του μελέτησαν κατά πόσο ο καλός φυσικός αερισμός του χώρου μπορεί να επιδράσει στον ύπνο 17 υγιών εθελοντών.
«Χρησιμοποιήσαμε μια μικτή μέθοδο μελέτης του περιβάλλοντος ύπνου, σε δύο διαφορετικές συνθήκες αερισμού. Η μια ήταν με ανοιχτό παράθυρό ή πόρτα και η άλλη με κλειστό παράθυρο ή πόρτα», εξήγησε ο Δρ Μισρα.


Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, την θερμοκρασία, τον θόρυβο και την υγρασία στα υπνοδωμάτια των εθελοντών.
Η ποιοτική αξιολόγηση του ύπνου έγινε μέσω ερωτηματολογίων, ενώ η ποσοτική μέσω συσκευών καταγραφής του ύπνου.
«Το μέσο επίπεδο διοξειδίου του άνθρακα σε ανοιχτές συνθήκες ήταν 717 ppm και σε κλειστές 1.150 ppm. Τα απόλυτα επίπεδα υγρασίας ήταν όμοια και στις δύο συνθήκες, ενώ η θερμοκρασία χώρου ήταν ελαφρώς χαμηλότερη, στους 19,5 βαθμούς Κελσίου, με αερισμό του χώρου, συγκριτικά με τους 20,1 βαθμούς Κελσίου όταν το δωμάτιο ήταν κλειστό. Η αντικειμενικά αξιολογούμενη επάρκεια ύπνου και ο αριθμός των αφυπνίσεων συσχετίστηκαν άμεσα με τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στο υπνοδωμάτιο. Όσο χαμηλότερο το διοξείδιο του άνθρακα, τόσο καλύτερος ποιοτικά και ποσοτικά ήταν ο ύπνος, με λιγότερες αφυπνίσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Πηγή: health.in.gr

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Σχετικές δημοσιεύσεις