Είστε εδώ:

ΓΥΝΑΙΚΕΣ & ΔΙΑΒΗΤΗΣ: «Δικαίωμά μας ένα υγιές μέλλον»

Αύριο (24/11)  στις 18.00 η εκδήλωση στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

  Το GLYKOULI.GR η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη Online κοινότητα ατόμων με διαβήτη στην Ελλάδα, με την υποστήριξη του Συλλόγου Νέων Ελλήνων Διαβητικών, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, διοργανώνουν εκδήλωση η οποία τελεί υπό την ΑΙΓΙΔΑ του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. (Βασιλίσσης Σοφίας 11 (είσοδος από οδό Σέκερη)

Στάση Μετρό, Σύνταγμα, Είσοδος Ελεύθερη).

Το θέμα της εκδήλωσης είναι,  ΓΥΝΑΙΚΕΣ & ΔΙΑΒΗΤΗΣ «Δικαίωμά μας ένα υγιές μέλλον», εναρμονίζεται με το φετινό μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, IDF – Indernational Diabetes Federation, που είναι αφιερωμένη στην υγεία των γυναικών με Διαβήτη, και στο ισότιμο δικαίωμά τους για ένα υγιές μέλλον.

Όλες οι γυναίκες με διαβήτη και όχι μόνο, χρειάζονται οικονομικά προσιτή και δίκαιη πρόσβαση στην περίθαλψη και την εκπαίδευση για να διαχειριστούν καλύτερα την υγεία τους.

“H υποεκπροσώπηση των γυναικών σε κλινικές μελέτες και η έλλειψη αναλύσεων των μελετών ανά φύλο, είναι ένας βασικός λόγος για την ανεπάρκεια στοιχείων για το διαβήτη των γυναικών. Ελάχιστη προσοχή δίνεται στους διαφορετικούς τρόπους που βιώνουν το διαβήτη οι άντρες και οι γυναίκες, μέσω των διαφόρων κοινωνικών υπηρεσιών και ιατρικών προγραμμάτων.”

Πρόγραμμα εκδήλωσης, ΓΥΝΑΙΚΕΣ & ΔΙΑΒΗΤΗΣ, «Δικαίωμά μας ένα υγιές μέλλον» ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ: Ρωξάνη Νικήτογλου, μέλος Φεμινιστικού Κέντρου Αθήνας

18:00

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

 Κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων/ουσών στην εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στην έκθεση που φιλοξενείται στον ίδιο χώρο με θέμα «Ο φεμινισμός στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις». Η θέση των γυναικών στην Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες, πρωτοσέλιδα εφημερίδων, έντυπα, χειρόγραφα, αφίσες και οπτικοακουστικά τεκμήρια, βιβλία και περιοδικά της εποχής.

18:30

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

 Δημήτριος Κρεμαστινός, αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, καθηγητής Καρδιολογίας, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Άννα Ενεπεκίδου, υπεύθυνη του Τομέα Εκθέσεων, Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

Σπυριδούλα Λάγιου, πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Ελλήνων Διαβητικών

Μαρία Κατσικαδάκου, πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. «Περήφανη Ζωή» και ιδρύτρια του Glykouli.gr

ΟΜΙΛΙΕΣ

18:45

Ευτυχία Λεοντίδου, μαιευτήρας-γυναικολόγος, συγγραφέας, δρ. Πανεπιστημίου Αθηνών

Η αναγκαιότητα ισότητας μεταξύ των φύλων και στην υγεία. Παρουσίαση βιβλίου: Η θεά σε δράση: τοκετός»

19:05

Μαρία Στρατηγάκη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας & Iσότητας στον Δήμο Αθηναίων, αναπληρώτρια καθηγήτρια, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο

«Γιατί ο φεμινισμός παραμένει επίκαιρος. Τι δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία και γιατί χρειάζεται να υπάρχει διάλογος για την πολιτική, κοινωνική και οικονομική ισότητα των φύλων»

19:25

Σοφία Τσιρώνα, ενδοκρινολόγος με εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, δρ. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

«Ο Σακχαρώδης Διαβήτης στα δύο φύλα. Ποιες οι διαφορές της πάθησης σε άντρες και γυναίκες. Πώς οι ορμονικές μεταβολές του γυναικείου σώματος επηρεάζουν διαφορετικά τις γυναίκες στη ρύθμιση του σακχάρου»

19:45

Βάνα Κουτσουδάκη, μαία, ειδική νοσηλεύτρια

«Φροντίδα γυναικών στην πρωτοβάθμια περίθαλψη: Μαιευτική υγεία, Διαβήτης κυήσεως. Εμπειρία: Ζώντας με το Διαβήτη και ειδικά σε ένα εργασιακό περιβάλλον που αφορά τις γυναίκες»

20:05

Κωνσταντίνα Μπουμάκη, φοιτήτρια Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Young Leader program της IDF από το 2015 με ειδικότητα Young Mentor

«Σκέψεις από μια νεαρή Young Leader για το μέλλον. Όσα ξέρουμε για την υγεία των γυναικών στο σήμερα»

Στο τέλος των ομιλιών θα ακολουθήσει ελεύθερη συζήτηση

 

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Στην εκδήλωση μπορείτε να φέρετε τα παιδιά σας. Σε ακριβώς διπλανή αίθουσα υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος παιδότοπος στον οποίο θα βρίσκεται μια νοσηλεύτρια και δυο παιχνιδοθεραπεύτριες που θα απασχολήσουν δημιουργικά τα παιδιά.

Ηλικία παιδιών από 3-12

ΥΓΙΕΙΝΟΣ ΜΠΟΥΦΕΣ

«Υγιεινός μπουφές με αναγραφή υδατανθράκων»

Μετά την εκδήλωση θα προσφερθεί κέρασμα για μικρούς και μεγάλους

Σύμφωνα με τον IDF ( Indernational Diabetes Federation)

 – Υπάρχουν σήμερα πάνω από 199 εκατομμύρια γυναίκες που ζουν με διαβήτη.

– Το σύνολο αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε 313 εκατομμύρια μέχρι το 2040.

– Δύο στις πέντε γυναίκες με διαβήτη είναι σε ηλικία αναπαραγωγής και αντιπροσωπεύουν πάνω από 60 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως.

– Ο διαβήτης είναι η ένατη κύρια αιτία θανάτου στις γυναίκες παγκοσμίως προκαλώντας 2,1 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.

– Μία στις επτά γεννήσεις επηρεάζεται από Διαβήτη κύησης.

– Ο IDF εκτιμά ότι 20,9 εκατομμύρια ή το 16,2 των γεννήσεων για τις γυναίκες το 2015 είχαν κάποια μορφή υπεργλυκαιμίας κατά την εγκυμοσύνη.

– Περίπου οι μισές γυναίκες με ιστορικό Διαβήτη Κύησης θα αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια μετά την εγκυμοσύνη.

– Οι μισές από όλες τις περιπτώσεις υπεργλυκαιμίας κατά την εγκυμοσύνη εμφανίζονται σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 30 ετών.

– Η μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων υπεργλυκαιμίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα,

όπου η πρόσβαση στη φροντίδα της μητέρας είναι συχνά περιορισμένη.

Στατιστικά για την Ελλάδα από την Παγκόσμια Τράπεζα

που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Ισότητας

 – Στην ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών το 64% των ανέργων είναι γυναίκες.

– Οι εγγεγραμμένες άνεργες γυναίκες φτάνουν το 63,57%. του ανέργου πληθυσμού.

– Οι εργαζόμενες γυναίκες αμείβονται κατά 15% λιγότερο σε σχέση με τους άνδρες.

– Όσον αφορά τις θέσεις ευθύνης, τα ποσοστά για τις γυναίκες στο Κοινοβούλιο και στις επιχειρήσεις είναι 23% και μόλις 10% στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στατιστικά Π.Ο.Υ (Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας)

 – Οι ηλικιωμένες γυναίκες συχνά έχουν μικρότερα εισοδήματα και ελλειπή πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας σε σχέση με τους συνομήλικους άνδρες και σε συνάρτηση με τον κίνδυνο της άνοιας, να είναι περισσότερο ευάλωτες στον κίνδυνο της φτώχειας και της κακοποίησης.

– Περίπου 500.000 γυναίκες πεθαίνουν ετησίως από τις δύο πιο διαδεδομένες μορφές καρκίνου (ο καρκίνος του μαστού και καρκίνος του τραχήλου της μήτρας) παγκοσμίως, κυρίως όμως σε χώρες με χαμηλό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

– Ο διαβήτης τύπου 2 έχει συνδεθεί με αυξημένο καρκίνο του μαστού. Oι γυναίκες 55 ετών και άνω με διαβήτη είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες διάγνωσης με καρκίνου του μαστού από τις γυναίκες χωρίς διαβήτη.

 

Πηγή: iatrikostypos.com

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Σχετικές δημοσιεύσεις