Είστε εδώ:

Και πάλι αντιμέτωποι με τη γρίπη…

 

Αναστασία Καραθανάση, Παιδίατρος, Νεογνολόγος

 

Η γρίπη είναι μια οξεία πάθηση του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της γρίπης. Οι ιοί της γρίππης διαιρούνται σε 3 τύπους: Α,Β και C. Μπορεί να προκαλέσει περιοδικές παγκόσμιες πανδημίες μιας και είναι εξαιρετικά μεταδοτική και μεταδίδεται με μικροσταγονίδια. Αυτό σημαίνει οτι αν μέσα σε ένα λεωφορείο με κλειστά παράθυρα, υπάρχει κάποιος που νοσεί από την γρίππη και βήχει επιτακτικά, το πιο πιθανό είναι να μεταδώσει την γρίπη στους περισσότερους από τους επιβάτες. Συνήθως κολλάνε ταυτόχρονα τα περισσότερα μέλη μιας οικογένειας ή μιας σχολικής τάξης.

Στην Ελλάδα η εποχική γρίπη εμφανίζεται κατά τους χειμερινούς μήνες, από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο. Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο και η κορύφωση της δραστηριότητας συμβαίνει κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο.

Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός που διαρκεί αρκετές μέρες, συνήθως δεν υφίεται εύκολα και εισβάλλει απότομα με ρίγος. Επίσης, υπάρχει έντονη κακουχία, ανορεξία, κεφαλαλγία κυρίως στο μέτωπο, πόνοι στις αρθρώσεις και στους μύες, έντονες οπισθορρινικές έκκρισεις, βήχας με πόνο στον θώρακα. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές. Ορισμένα όμως, άτομα όπως αυτά που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη, όπως πνευμονία, λαρυγγίτιδα, έντονη ωτίτιδα, βρογχιολίτιδα σε μικρά βρέφη.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ κατά την τελευταία εβδομάδα στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 323 κλινικά δείγματα από όλα τα νοσοκομεία. Τα 156 (48,3%) εξ ́ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 154 (98,7%) ήταν τύπου Α και τα 2 (1,3%) ήταν τύπου Β. Τα 128 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και εξ ́ αυτών τα 20 (15,6%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 108 (84,4%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm. Επίσης καταγράφηκαν 173 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 165 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ. Από αυτά εμβολιασμένα ήταν τα 24 (15%). Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 37 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 31 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και 6 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

Με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα και επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1)pdm09. Σημαντικά μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης είναι η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής, με κύριο το συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών, η απομόνωση των πασχόντων και η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.
Όσον αφορά τα σχολεία κρίνονται απαραίτητα τα μέτρα υγιεινής που πρέπει να λαμβάνονται τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές αντίστοιχα (καλός και συχνός αερισμός των αιθουσών, τακτικό πλύσιμο χεριών, βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα).

Σημαντικό είναι όσοι νοσούν να μένουν στο σπίτι.

Σημαντικό είναι όσα παιδιά παρουσιάζουν τα πρώτα συμπτώματα γρίππης να παραμένουν στο σπίτι και οχι στο σχολείο. Αυτό βοηθάει και τα ίδια τα παιδιά να αναρρώσουν πιο γρήγορα.

Επίσης, αναρωτιέται κανείς γιατί δεν κολλάνε όλοι την γρίππη ή γιατί σε κάποιον ειναι βαριά ενώ σε άλλον οχι. Σίγουρα είναι σημαντικό τα παιδιά να διατρέφονται σωστά, να μην τρώνε γλυκά, ζαχαρώδη και επεξεργασμένες τροφές. Να σιτίζονται κυρίως με φρούτα και λαχανικά εποχής. Να αθλούνται αποφεύγοντας τις πολλές ώρες καθιστικής ζωής. Να έρχονται καθημερινά σε επαφη με τον ήλιο τουλάχιστον για 20 λεπτά.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά σε άτομα που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου:

1. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).

2. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

3. Παιδιά > 6 μηνών και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
-Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
– Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
-Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
– Μεταμόσχευση οργάνων
– Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
– Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
– Χρόνια νεφροπάθεια
– Νευρολογικά ή Νευρομυϊκά νοσήματα

4. Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης.

5. Λεχωίδες

6. Θηλάζουσες

7. Άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) μεγαλύτερο των 40 kg/m2

8. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.

9. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

10. Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, νεσύλλεκτων στις ένοπλες δυνάμεις, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.). Στρατεύσιμοι στα κέντρα κατάταξης και ειδικά όσοι κατατάσσονται κατά τους χειμερινούς μήνες (Οκτώβριο – Μάρτιο).

11. Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πουλερικά.

Σημαντική είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας & χρήσης αντι-ιικών μετά από ιατρική εκτίμηση σε ασθενείς που α) ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και β) σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ή/και εμφάνισης επιπλοκών.

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Σχετικές δημοσιεύσεις