Είστε εδώ:

“Τρεις αλλαγές προωθούνται στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ…” ανέφερε ο Υπουργός Υγείας

“Πρόκειται για αυτοτελή, αλλά εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου” τόνισε  χθες ο κ. Ξανθός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Λαρισαίου βουλευτή  Κώστα Μπαργιώτα

Του Ιωάννη Τσιάτσιου

«Ο ΕΟΠΥΥ λειτουργεί ακόμη και σήμερα με το νόμο 3918/11 κι αυτός δεν έχει αλλάξει ούτε κατά ένα κόμμα». Έτσι ξεκίνησε την απάντησή του χθες στη Βουλή, ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, σε σχετική, επίκαιρη ερώτηση του Λαρισαίου βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Κώστα Μπαργιώτα, περιγράφοντας αφενός τις αλλαγές που προωθούνται στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ μέσω του νέου οργανισμού του υπουργείου Υγείας, ενώ σχολιάζοντας τις αιτιάσεις περί κατάργησης της αυτονομίας του ΕΟΠΥΥ τις χαρακτήρισε «πολύς λόγος για το τίποτε».

Δεν παρέλειψε να τονίσει πως και οι τρεις κρίσιμες και βασικές αρμοδιότητες του υπουργείου σε σχέση με τον ΕΟΠΥΥ υπήρχαν και στο προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα, κι αυτές είναι η έγκριση του προϋπολογισμού, του ενιαίου κανονισμού παροχών Υγείας και του οργανισμού του ΕΟΠΥΥ, μην παραλείποντας ωστόσο να παραδεχθεί πως έχουν γίνει ορισμένες αλλαγές στη λειτουργία του Οργανισμού και τις οποίες περιέγραψε ως εξής:

  • Τα επιτρεπόμενα όρια δαπανών από συμβεβλημένους ιδιώτες παρόχους.
  • Τα ποσοστά συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων.
  • Οι κατηγορίες των παροχών που πρέπει να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα, ο κ. Ξανθός επισήμανε πως όλα τα παραπάνω είναιθ στοιχείο της συνολικής πολιτικής Υγείας, την οποία οπωσδήποτε δεν μπορεί να ασκεί αυτόνομα ο ΕΟΠΥΥ, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και συνέχισε:

“Εμείς αυτό που κάναμε με το Προεδρικό Διάταγμα 121 είναι να φτιάξουμε τον Οργανισμό του υπουργείου Υγείας, που προφανώς ρυθμίζει και τις σχέσεις του με τους εποπτευόμενους φορείς. Και ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας αυτοτελής, αλλά εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Υγείας», κατέληξε ο Υπουργόις.

ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΠΟΛΑΚΗ

Ο κ. Ξανθός, ανέφερε επίσης πως την εποπτεία της νοσοκομειακής περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ, ασκούσε μέχρι τώρα μία Διεύθυνση του υπουργείου, ενώ τώρα ασκείται από ένα αυτοτελές τμήμα υπό την εποπτεία του υπουργού, ενώ την ίδια στιγμή παραδέχτηκε, πως η εποπτεία του ΕΟΠΥΥ ανήκει στον αναπληρωτή υπουργό, σημειώνοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει κανένα θέμα αντιδικίας με τον κ. Παύλο Πολάκη.

“Το είπαμε και το δηλώσαμε από την αρχή. Ούτε παραπολιτικό, ούτε πολιτικό θέμα υπάρχει”, κατέληξε ο κ. Ξάνθος.

Τέλος για τις αιτιάσεις του κ. Μπαργιώτα περί απώλειας της αυτονομίας του ΕΟΠΥΥ, ο Υπουργός Υγείας επισήμανε πως ο Λαρισαίος βουλευτής,  προσεγγίζει το θέμα με μία “ασφαλιστοκεντρική” λογική, χαρακτηρίζοντάς την τελείως αναντίστοιχη με τις ανάγκες μιας χώρας που έχει τεράστιο πρόβλημα στο ασφαλιστικό της σύστημα και  21% έως 22% ανεργία..

«ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΡΝΑΕΙ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΝΕΙ»…

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Μπαργιώτας επισήμανε πως ο ΕΟΠΥΥ είναι ένας αυτόνομος Οργανισμός και πρόσθεσε:

«Τόσο η σύλληψη, όσο κι ο σχεδιασμός και η δημιουργία του ΕΟΠΥΥ είχε να κάνει με τη δημιουργία ενός αυτόνομου οργανισμού, που αγοράζει υπηρεσίες και διαχειρίζεται αυτόνομα τα χρήματα των ταμείων, μακριά από την πολιτική εξουσία, υπό την επίβλεψή της αλλά όχι από την ίδια, ακριβώς για να σπάσει ο κύκλος της πελατειακής διαφθοράς, των πελατειακών σχέσεων και ενός απαράδεκτου καθεστώτος που το ξέρουμε όλοι στο ΙΚΑ και σε άλλα ταμεία, που περιγραφόταν λίγο πολύ με τη γνωστή έκφραση… Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει”, δήλωσε ο Λαρισαίος βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Σχετικές δημοσιεύσεις