Είστε εδώ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΣ 05.07.2018

Η Γ.Σ. του Ι.Σ.Λ. ενέκρινε ομόφωνα τον απολογισμό του Δ.Σ. για το έτος 2017 και τον προϋπολογισμό για το 2018. Επιπρόσθετα:

 1. Απορρίπτει εξ ολοκλήρου το σχέδιο για την ανασυγκρότηση της ΠΦΥ, όπως αυτό προσπαθούν να εφαρμόσουν οι κυβερνητικοί αρμόδιοι, με τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού ως gatekeeping με πλήρη έλεγχο των παραπομπών, για το λόγο ότι απαξιώνει τους λειτουργούς υγείας μέσα από απαράδεκτες οικονομικές απολαβές και θολές εργασιακές σχέσεις με συμβάσεις πείνας, ενώ παράλληλα υποβαθμίζει τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες, κάνοντας τους στο τέλος να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους σε κάθε αναζήτηση ποιοτικής υπηρεσίας υγείας.
 2. Αντ’ αυτού προτείνει ένα σχέδιο μεταρρύθμισης της ΠΦΥ με ελεύθερη επιλογή γιατρού, αμοιβές κατά πράξη και περίπτωση, σύγχρονες εργασιακές σχέσεις, συλλογικές συμβάσεις, ηλεκτρονική κάρτα υγείας του ασθενούς, με τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού ως υπηρέτη του ασθενούς και όχι ως «τροχονόμου-κόφτη» του συστήματος. Οικογενειακός γιατρός σύμβουλος υγείας, διαμορφωτής του ιατρικού φακέλου του ασθενούς και της διαχείρισης των χρονίων νοσημάτων, υπεύθυνος για την πρόληψη και αγωγή υγείας. Κανένα περιστατικό να μην προσέρχεται σε νοσοκομείο, χωρίς παραπεμπτικό από ιδιωτικό ή δημόσιο φορέα υγείας. Λειτουργία Αστικών Κέντρων Υγείας, στελεχωμένα με όλες τις ειδικότητες και εφημερία σε 24ωρη βάση. Συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ όσων γιατρών το επιθυμούν.
 3. Στα νοσοκομεία και τα Κ.Υ. της Χώρας η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση είναι παντού εμφανής. Ο πεπαλαιωμένος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός και η έλλειψη υλικών, δυσχεραίνει το έργο των συναδέλφων μας που υπηρετούν το ΕΣΥ. Η άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό, αποτελεί για μας επιτακτική ανάγκη μαζί με την παράλληλη αύξηση των δαπανών για την Υγεία. Οι προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού θα πρέπει να ενταχθούν σε ένα συνολικό σχεδιασμό στοχευμένων και σοβαρών παρεμβάσεων σε όλους τους τομείς του συστήματος υγείας, με κατάρτιση νέων Οργανισμών και ολοκλήρωση του Υγειονομικού Χάρτη της Χώρας. Άμεση αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου στους γιατρούς ΕΣΥ και επίλυση του μείζονος προβλήματος των επικουρικών γιατρών.
 4. Ο νέος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, εμπεριέχει νέες περικοπές στην περίθαλψη και αποκατάσταση των πολιτών, με αποτέλεσμα να μετακυλύεται κι άλλο κόστος στις ήδη λεηλατημένες τσέπες τους.
 5. Αναφορικά με την περίφημη αντιστοίχιση πολιτών, που επιχειρεί η ηγεσία του υπ. Υγείας να υλοποιήσει, ώστε να ενεργοποιηθεί η Π.Φ.Υ., αναζητώντας οι πολίτες στην διεύθυνση http://rdv.ehealthnet.gr την εγγραφή τους σε οικογενειακό γιατρό, εξελίσσεται σε τραγέλαφο, αφού ακόμα και νεκρούς τους βαφτίζουν οικογενειακούς γιατρούς στα Κέντρα Υγείας.
 6. Το χάσμα μεταξύ επιτροπής διαπραγμάτευσης του υπ. Υγείας και Π.Ι.Σ. για τις συμβάσεις των υπολοίπων γιατρών με ειδικότητα, βαθαίνει ακόμα περισσότερο, αν και προς το παρόν τηρείται «σιγή ιχθύος».
 7. Θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με άλλους φορείς για την προώθηση του Τουρισμού Υγείας, ώστε να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο το τεράστιο αυτό κεφάλαιο, καταγγέλοντας κάθε προσπάθεια του υπ. Υγείας να ανακόψει την προσέγγιση των ασθενών στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας, που οδηγείται αναγκαστικά στη μετανάστευση, με αποτέλεσμα σήμερα να στηρίζει με επιτυχία τα υγειονομικά συστήματα άλλων χωρών.
 8. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την παράταση που δόθηκε και αφορά την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που αναδεικνύει για μια ακόμα φορά την ασυνέπεια της Πολιτείας και εκθέτει τη χώρα μας καθώς αποτελεί προαπαιτούμενο απέναντι στους δανειστές, ενώ παράλληλα οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση τους παρόχους υγείας.
 9. Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για το παραπλανητικό κείμενο στα έντυπα συνταγών, με το οποίο επιβάλλεται η εγγραφή των ασθενών σε ανύπαρκτους οικογενειακούς γιατρούς.
 10. Καταγγέλλουμε τους κυβερνητικούς αρμόδιους για κατατρομοκράτηση γιατρών-συνδικαλιστών μέσω παραπομπών σε Πειθαρχικά Συμβούλια, χωρίς τεκμηριωμένες κατηγορίες.
 11. Εφιστούμε την προσοχή στα μέλη μας, σχετικά με την εφαρμογή του Νέου Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) και συστήνουμε να μην αποδέχονται πιέσεις για υπέρμετρους και καταχρηστικούς όρους σε βάρος τους, ιδιαίτερα από τις εταιρείες που εργάζονται.
 12. Να συνεχίσει ο Σύλλογος μας με αμείωτο ρυθμό τον κοινωνικό και επιστημονικό του ρόλο, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις αντίστοιχες δράσεις. Ο πρωταγωνιστικός του ρόλος έχει ήδη αναγνωριστεί τοπικά και πανελλαδικά από πολλούς φορείς.
 13. Να ολοκληρωθούν οι κατευθυντήριες οδηγίες συνταγογράφησης και τα θεραπευτικά-διαγνωστικά πρωτόκολλα, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερσυνταγογράφηση και να διασφαλιστεί η ποιότητα της περίθαλψης.
 14. Άμεση κατάργηση του clawback (επιστροφή χρημάτων για εξετάσεις που εκτελέστηκαν) και επαναπροσδιορισμός των κλειστών προϋπολογισμών ανά περιφέρεια, με πραγματικά στοιχεία καθόσον η δική μας στρεβλά έχει χαρακτηριστεί ως υπερσυνταγογραφούσα.
 15. Η εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού συστήματος εμφανίζει δυσλειτουργίες από την αρχή και πολλοί γιατροί αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, οι οποίες είναι δυσβάστακτες και μαζί με τις υψηλές φορολογικές υποχρεώσεις απειλούν άμεσα την βιωσιμότητα πολλών ιατρείων και εργαστηρίων. Δυστυχώς οι οργανωτικές του αδυναμίες, οι απλήρωτες εισφορές, η πλημμελείς υπηρεσίες και τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, τα οποία δεν έχουν μεταβληθεί καθιστούν το ασφαλιστικό σύστημα καταστροφικό, που οδηγεί σε συντάξεις πολύ μικρές, στα όρια της εθνικής σύνταξης των 386 € στο μέλλον.
 16. Η Ελλάδα έχει τους περισσότερους γιατρούς στην Ευρώπη σε σχέση με τον πληθυσμό της. Παρά την συνεχή μετανάστευση τα τελευταία χρόνια, ο ιατρικός πληθωρισμός προκαλεί συνέπειες και η πολιτεία, παρά τις επισημάνσεις μας, αδιαφορεί να λάβει μέτρα, με αποτέλεσμα σήμερα να βιώνουμε τις συνέπειες του. Πρέπει να υπάρξει συλλογική αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού προβλήματος, προκειμένου η ιατρική κοινότητα να υπηρετήσει την περίθαλψη των πολιτών με αξιοπρέπεια, υψηλό κύρος, ηθική και κοινωνική αναγνώριση του ρόλου της.
 17. Η ιατρική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των γιατρών, δυστυχώς επηρεάζονται από ιδιαίτερες σκέψεις και απόψεις, επιδοτήσεις ιδιωτικών και ιδιαίτερα φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ενώ η παρουσία του κράτους είναι μηδαμινή. Βασική μας διεκδίκηση αποτελεί η ανάληψη της υποχρέωσης αυτής από το κράτος και η αποσύνδεση της ιατρικής εκπαίδευσης από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Το εκπαιδευτικό έργο των νοσοκομειακών γιατρών εκτελείται εκ των ενόντων, δυσλειτουργία που επιβάλλεται να αποκατασταθεί.
 18. Θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να αφυπνιστούν και να κατανοήσουν πως οι «νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ» δεν είναι πρόβλημα μόνο των γιατρών, που αποτελούν άλλωστε την βιτρίνα, αλλά κυρίως αυτών των ιδίων, που σε λίγο θα κληθούν να διπλοπληρώσουν την ιατρική τους «ανασφάλεια», ενώ η αναβάθμιση της ΠΦΥ, με ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών, θα πρέπει να είναι πρωταρχικό μέλημά μας.

 

Τέλος στηρίζουμε απόλυτα τις ψηφισμένες θέσεις της Γ.Σ. του Π.Ι.Σ. στις 24-2-2018 και διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση πως είμαστε σε ετοιμότητα για οποιαδήποτε μορφή κινητοποίησης χρειαστεί προς την κατεύθυνση πάντα της διασφάλισης της δημόσιας υγείας, αλλά και του κύρους του ιατρικού λειτουργήματος. Για το λόγο αυτό καλούμε τον Π.Ι.Σ. να προβεί σε άμεση σύγκλιση των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της Χώρας, ώστε να συζητηθεί το θέμα εκτενώς και να δρομολογηθούν οι κινητοποιήσεις.

 

Για την Γ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                              Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                     ΜΙΧΑΗΛ ΜΕΡΑΣ

 

 

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Σχετικές δημοσιεύσεις