Είστε εδώ:

Η τεχνολογία επιτρέπει στους ερευνητές να δουν τον πόνο του ασθενούς σε πραγματικό χρόνο

Πολλοί ασθενείς, ιδιαίτερα όσοι βρίσκονται υπό αναισθησία ή σε δύσκολες συναισθηματικά συνθήκες, δεν μπορούν να επικοινωνήσουν τον πόνο τους με ακρίβεια. Για αυτό το λόγο, ερευνητές του University of Michigan ανέπτυξαν τεχνολογία για να βοηθήσουν τους γιατρούς  να δουν και να χαρτογραφήσουν τον πόνο ασθενών σε πραγματικό χρόνο μέσω ειδικών γυαλιών.

Ο Alex DaSilva, του U-M School of Dentistry, δήλωσε ότι η τεχνολογία δοκιμάστηκε σε 21 εθελοντές οδοντιατρικούς ασθενείς και οι ερευνητές ελπίζουν μια ημέρα να περιλάβουν άλλα είδη πόνου και καταστάσεων. Η φορητή πλατφόρμα CLARAi συνδυάζει οπτικοποίηση με στοιχεία εγκεφάλου κάνοντας χρήση νευροαπεικόνισης για την περιήγηση στον εγκέφαλο του ασθενούς ενώ αυτός είναι καθισμένος σε καρέκλα. Οι ερευνητές προκάλεσαν πόνο με κρύο στα δόντια.

Χρησιμοποίησαν στοιχεία για τον πόνο στον εγκέφαλο για να αναπτύξουν αλγόριθμους που σε συνδυασμό με νέο λειτουργικό και hardware νευροαπεικόνισης προέβλεπε τον πόνο ή την απουσία του το 70% του χρόνου. Οι συμμετέχοντες φορούσαν καπέλο με αισθητήρες που εντόπιζε αλλαγές στη ροή του αίματος και την οξυγόνωση μετρώντας την εγκεφαλική δραστηριότητα και τις αντιδράσεις στον πόνο. Οι πληροφορίες μεταβιβάστηκαν σε υπολογιστή και μεταφράστηκαν. Φορώντας ειδικά γυαλιά, οι ερευνητές έβλεπαν την εγκεφαλική δραστηριότητα  του ασθενούς σε πραγματικό χρόνο, ενώ οι ασθενείς κάθονταν σε καρέκλα.

Οι κόκκινες και μπλε κουκίδες στην εικόνα δείχνουν τοποθεσία και επίπεδο εγκεφαλικής λειτουργίας και αυτή η υπογραφή πόνου εμφανιζόταν στην οθόνη. Οσο περισσότερες υπογραφές πόνου μαθαίνει να διαβάζει ο αλγόριθμος, τόσο πιο ακριβείας είναι η αξιολόγηση του πόνου. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Journal of Medical Internet Research.

Πηγή:  https://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/epistimi-zwi/news/51220/i-texnologia-epitrepei-stoys-erevnites-na-doyn-ton-pono-toy-asthenoys-se-pragmatiko-xrono.html

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Σχετικές δημοσιεύσεις