Είστε εδώ:

Σαν βιολογικό όπλο μοιάζει ο κοροναϊός

«Να μην κολλήσουμε όλοι μαζί» επισημαίνουν οι επιστήμονες * ΠΟΥ: Οι επόμενες τρεις – τέσσερις εβδομάδες το κρίσιμο διάστημα για την Ελλάδα

Τα χαρακτηριστικά ενός ιδανικού “βιολογικού όπλου” έχει ο νέος κοροναϊός SARS-COV 2. Πρόκειται ασφαλώς για σχήμα λόγου, αλλά δίνει την εικόνα με την οποία έχουν έρθει αντιμέτωποι οι επιστήμονες:

Μεταδίδεται εύκολα, προσβάλλει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, δίνει την αίσθηση πως βρίσκεται σε αποδρομή έπειτα από τέσσερις ή πέντε μέρες, αλλά στη συνέχεια επανέρχεται, προκαλώντας πνευμονία.

Έχει περίεργη συμπεριφορά

Οι λοιμωξιολόγοι κάνουν λόγο για πολύ περίεργη συμπεριφορά, την οποία δεν έχουν ξαναδεί σε ιό. Προκαλεί σοκ το ότι υπάρχουν άνθρωποι που τον μεταδίδουν χωρίς να έχουν καθόλου συμπτώματα ή έχουν πολύ ήπια.

Τα χαρακτηριστικά αυτά υποχρεώνουν τους ειδικούς να αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να προσβληθεί από τον ιό πολύ μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού.

Ενδεικτικό είναι πως υπάρχουν ήδη οκτώ “ορφανά” κρούσματα, τα οποία δεν έχουν σχέση με ταξίδι στο εξωτερικό ή επαφή. Αυτό δείχνει πως ο ιός κυκλοφορεί πλέον στην κοινότητα, προσβάλλοντας αδιάκριτα τον έναν μετά τον άλλον…

Το ζητούμενο είναι να μην προσβληθεί μεγάλος αριθμός ταυτόχρονα, καθώς θα τινάξει το σύστημα στον αέρα: η ζήτηση 100 ή 150 κρεβατιών εντατικής θεραπείας σε ημερήσια βάση, θεωρείται το χειρότερο δυνατό σενάριο.

Η ζήτηση δεν είναι δυνατό να ικανοποιηθεί από τις υπάρχουσες δομές. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται το ενδεχόμενο επίταξης εντατικών μονάδων του ιδιωτικού τομέα και η μετατροπή εντατικών μονάδων σε νοσοκομεία αποκλειστικά για κρούσματα κοροναϊού.

“Είναι πιθανό να κολλήσουμε όλοι, αλλά δεν πρέπει να κολλήσουμε όλοι μαζί”, αναφέρουν χαρακτηριστικά ειδικοί επιστήμονες.

Σχολεία

epa08201835 Medical staff move a 2019-nCoV patient into the isolation ward in a hospital in Wuhan, Hubei province, China, 06 February 2020 (issued 08 Ferbuary 2020). The nation is pulling medical resources from around the country to help the province, badly hit by the novel coronavirus outbreak. EPA/YUAN ZHENG CHINA OUT

Το κλείσιμο των σχολείων κρίνεται μία απολύτως αναγκαία ενέργεια, καθώς τα παιδιά έως 12 ετών θεωρούνται ως μία από τις κρίσιμες παραμέτρους στη μετάδοση του κοροναϊού.

Έχει διαπιστωθεί πως φέρουν πολύ υψηλό ιικό φορτίο και έχουν υψηλή μεταδοτικότητα έως και 14 μέρες μετά την αρχική λοίμωξη. Όλα αυτά, ενώ δεν παρουσιάζουν καν συμπτώματα, αλλά ο ιός πολλαπλασιάζεται έντονα στον λαιμό τους.

Στους ενηλίκους 30 έως και 69 ετών, υπάρχει ιικό φορτίο έως και για 20 μέρες, αλλά η μετάδοση δεν γίνεται μετά το δεκαήμερο.

Με αυτά τα δεδομένα, η οδηγία που παρέχεται στους ενηλίκους για απομόνωση επί δεκαήμερο είναι ένα κρίσιμο σημείο, αλλά δεν γνωρίζουμε εάν το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά.

Γρήγορα

Με δεδομένη την ιδιαιτερότητα αυτή στη μετάδοση, κρίθηκε αναγκαίο να κλείσουν όλα τα σχολεία της χώρας, αν και δεν υπάρχουν σαφή επιστημονικά δεδομένα.

Η ομάδα επιστημόνων έλαβε την απόφαση να κλείσει τα σχολεία στην παρούσα φάση, όταν το μέτρο μπορεί να έχει αξία και να καθυστερήσει τη διασπορά του ιού.

Με βάση μαθηματικά μοντέλα, στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έχουν εκτιμήσει πως στην Ελλάδα “ό,τι είναι να γίνει με τον κοροναϊό, θα συμβεί στις προσεχείς τρεις με τέσσερις εβδομάδες”.

Πηγή: https://www.iatronet.gr/eidiseis-nea/epistimi-zwi/news/54460/san-viologiko-oplo-o-koronaos-giati-kleinoyn-ta-sxoleia.html

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Σχετικές δημοσιεύσεις