Είστε εδώ:

Τι πρέπει να ξέρουμε για το βούρτσισμα των δοντιών

Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας

Όλοι (πρέπει να) βουρτσίζουμε τα δόντια μας καθημερινά, όμως πόσο σίγουροι είμαστε ότι το κάνουμε όπως πρέπει, θωρακίζοντας τη στοματική μας υγιεινή;

Θα πρέπει να βουρτσίζουμε συστηματικά όλες τις επιφάνειες των δοντιών μας με οδοντόκρεμα φθορίου, δύο φορές την ημέρα. Δυστυχώς, ζούμε τόσο πολυάσχολες ζωές, που τα δύο λεπτά φαίνονται σαν αιώνας για τους περισσότερους από εμάς, όμως στην πραγματικότητα αυτός είναι ο χρόνος που απαιτείται για να είμαστε σίγουροι ότι το βούρτσισμα είναι αποτελεσματικό.

Τα δόντια μας τείνουν να είναι λίγο πιο μαλακά λίγο μετά το φαγητό, οπότε περιμένετε τουλάχιστον μισή ώρα αφού φάτε, προτού τα βουρτσίσετε. Βουρτσίστε όλο το μήκος της γραμμής ούλων με μια μικρή κίνηση τριψίματος. Μην πιέζετε πάρα πολύ έντονα την οδοντόβουρτσα, αλλά ούτε πολύ ελαφρά.

Είναι πολύ σημαντικό να αφαιρείτε όλα τα βακτήρια -την οδοντική πλάκα- από τα δόντια σας. Αν δεν την αφαιρείτε, τα ούλα σας θα ερεθιστούν και στη συνέχεια θα αρχίσουν να αιμορραγούν. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να τα αφήσουν να επουλωθούν, αλλά όλα αυτά συμβαίνουν επειδή τα βακτηρίδια παραμένουν στα δόντια, οπότε συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας και μην σταματάτε το βούρτσισμα.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες με μικρή κεφαλή τείνουν να είναι λίγο καλύτερες από τις απλές οδοντόβουρτσες στην απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας, αλλά και πάλι θα πρέπει να τις χρησιμοποιείτε συστηματικά, ώστε να είναι αποτελεσματικές.

Το βούρτσισμα καταπολεμά την ουλίτιδα και η φθοριούχα οδοντόκρεμα σταματά την αποσύνθεση των δοντιών. Όταν τελειώσετε το βούρτσισμα, μπορείτε να φτύσετε την οδοντόκρεμα, αλλά μην ξεπλύνετε το στόμα σας. Το στοματικό διάλυμα δεν κάνει τη δουλειά που κάνει το βούρτσισμα με την οδοντόκρεμα, οπότε μην σκεφτείτε ότι μπορείτε να το αντικαταστήσετε. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε στοματικό διάλυμα, και πάλι φτύστε το μετά τη χρήση, χωρίς να ξεπλύνετε το στόμα σας.

Ρωτήστε τον οδοντίατρό για τη χρήση οδοντικού νήματος. Για τους περισσότερους ανθρώπους, ένα καλό βούρτσισμα είναι αρκετό. Άλλοι όμως μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην ουλίτιδα και θα πρέπει να κάνουν περισσότερα, όπως το να χρησιμοποιούν μεσοδόντια βουρτσάκια (για κενά μεταξύ δοντιών) και οδοντικό νήμα (όπου τα δόντια βρίσκονται σε στενή επαφή).

Πηγή:
https://www.iatrikanews.gr/%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B9/

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Σχετικές δημοσιεύσεις