Είστε εδώ:

Ελληνική «πρωτιά» και πάλι στο τσιγάρο!

Παχύσαρκοι, καπνιστές και πότες οι Ευρωπαίοι!

 Μπορεί το προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη να παρουσιάζει ανοδική τάση, αλλά η παχυσαρκία και το διαρκώς αυξανόμενο ποσοστό των ατόμων με πλεονάζον βάρος απειλούν ευθέως την ευζωία  των κατοίκων της Γηραιάς Ηπείρου, σύμφωνα με νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Στην έκθεση με European Health Report, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα και περιλαμβάνει στοιχεία για 53 χώρες της Ευρώπης, ο ΠΟΥ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ενώ οι Ευρωπαίοι απολαμβάνουν από τα υψηλότερα επίπεδα ζωής, υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ χωρών.

Το μέσο προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί από τα 76,7 έτη το 2010 στα 77,8 έτη το 2015. Οι γυναίκες εξακολουθούν να ζουν περισσότερο από τους άνδρες, 81,1 έτη έναντι 74,6 ετών, αντίστοιχα, αν και η διαφορά τείνει να μειωθεί.

Πάντως υπάρχουν μεγάλες διαφορές ως προς το προσδόκιμο ζωής μεταξύ των χωρών, με τους άνδρες να ζουν σχεδόν 16 χρόνια περισσότερο στην Ισλανδία από ότι στο Καζακστάν (81,4 έτη έναντι 65,7).

«Η πρόοδος είναι άνιση, τόσο μεταξύ των χωρών, όσο και μεταξύ των φύλων και των γενεών. Παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, αποτελούν πηγή ανησυχίας, καθώς μπορεί να επιβραδύνουν ή ακόμα και να αναστρέψουν τις όποιες προόδους έχουν γίνει ως προς το προσδόκιμο ζωής», εξήγησε η Σουζανα Τζακαμπ, διευθύντρια του ΠΟΥ στην Ευρώπη.

Κυριαρχία της παχυσαρκίας

«Η παχυσαρκία και τα περιττά κιλά ακολουθούν αυξητική τάση σε σχεδόν όλες τις χώρες», σημείωσε η αξιωματούχος.

Το 2016, το 23,3% των Ευρωπαίων ήταν παχύσαρκοι, 2,5% περισσότεροι από ότι το 2010 και 58,7% είχαν περιττά κιλά.

Σοβαρό πρόβλημα παχυσαρκίας αντιμετωπίζει η Μάλτα, όπου το 29,8% των πολιτών είναι παχύσαρκοι, όπως επίσης και η Βρετανία με 27,8%.

Η Ευρώπη κατέχει αρνητική πρωτιά και ως προς τα ποσοστά καπνιστών και κατανάλωσης αλκοόλ, παγκοσμίως.

Το 29% των ατόμων άνω των 15 ετών καπνίζουν, συγκριτικά με το 16,9% των Αμερικανών και το 24,8% των ανθρώπων στη Νοτιοανατολική Ασία.

Μάλιστα, η έκθεση του ΠΟΥ καταγράφει αύξηση του ποσοστού των καπνιστών στην Ελλάδα (43,4%), βάσει στοιχείων για το έτος 2013, ενώ στην Ρωσία το ποσοστό είναι 39,5% και στη Γαλλία 28,1%. Πάντως, το ποσοστό αυτών που καπνίζουν καθημερινά σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες έχει μειωθεί από 28,1% το 2002, σε 24,4% το 2014.

Η κατανάλωση αλκοόλ έχει μειωθεί σε σχέση με τη δεκαετία του ’90 και τις αρχές τις νέας χιλιετίας, αλλά τα 8,6 λίτρα ανά άτομο το 2014, κατατάσσουν την Ευρώπη μεταξύ των περιοχών του πλανήτη με την υψηλότερη κατανάλωση.

Βάσει των στοιχείων για το 2014, η Λιθουανία έχει την υψηλότερη μέση κατανάλωση αλκοόλ με 15,2 λίτρα ανά άτομα και ακολουθούν η Τσεχία με 12,7 και το Βέλγιο με 12,6.

Σε πτώση οι θάνατοι από καρκίνο

Ενθαρρυντικό είναι πάντως το γεγονός ότι οι πρόωροι θάνατοι λόγω καρκίνου, διαβήτη, αναπνευστικών και καρδιαγγειακών νοσημάτων παρουσιάζουν μείωση και η Ευρώπη βρίσκεται πια πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου του 1,5% ετήσιας μείωσης έως το 2020.

Οι θάνατοι από τις προαναφερόμενες αιτίες, το διάστημα 2010-15 έχουν μειωθεί σε 715 ανά 100.000 άτομα.

Την ίδια στιγμή, όμως, έχουν αυξηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι διαγνώσεις καρκίνων κατά 5%, την περίοδο 2010-14, με 569 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα.

Σχεδόν αμετάβλητες έχουν παραμείνει οι δαπάνες υγείας σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, στο 8,2% του εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος το 2014.

Αλλά μεταξύ των χωρών υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές: το 2014 η ιδιωτική δαπάνη υγείας αφορούσε στο 16,7% των συνολικών δαπανών υγείας στην ΕΕ, συγκριτικά με το 45,8% στη Ρωσία και το 9,7% στη Βρετανία.

Στην έκθεση του ΠΟΥ σημειώνεται εξάλλου ότι έχουν αυξηθεί οι χώρες με ολοκληρωμένες στρατηγικές για την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων, γεγονός που έχει συντελέσει σε μείωση τη νεογνικής θνησιμότητας και της εμβολιαστικής κάλυψης.

Ωστόσο ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι θα πρέπει να δοθεί περισσότερη έμφαση στον εμβολιασμό ειδικά κατά της ιλαράς, σε χώρες όπως η Ουκρανία και το Μαυροβούνιο.

Τέλος, για πρώτη φορά φέτος στην έκθεση συμπεριλήφθηκε και ερώτηση για το πόσο ικανοποιημένοι αισθάνονται από τη ζωή τους οι Ευρωπαίοι, συγκεντρώνοντας βαθμολογία μόλις 5,9 σε μια κλίμακα 10 μονάδων…

 

Πηγή: http://www.in.gr

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Σχετικές δημοσιεύσεις