Είστε εδώ:

Πώς επηρεάζει ο καπνός από τις πυρκαγιές την υγεία

Οι καπνοί από την πυρκαγιά στην Κινέττα σκοτείνιασαν τον ουρανό της Αττικής και μην ξεχνάμε πως ο καπνός μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία, ιδίως σε όσους πάσχουν από χρόνια προβλήματα.

Η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία προέρχεται από τα μικροσωματίδια, τα οποία μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, μπορεί να προκληθεί μια σειρά προβλημάτων υγείας, όπως, για παράδειγμα, τσούξιμο στα μάτια και ρινική καταρροή, έως πιο σοβαρά προβλήματα, όπως σοβαρή επιδείνωση χρόνιων παθήσεων της καρδιάς και των πνευμόνων.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή, αν εκτίθεστε σε κακή ποιότητα ατμόσφαιρας εξαιτίας πυρκαγιάς, εάν ανήκετε στις παρακάτω κατηγορίες:

Ασθενής με καρδιακή ή πνευμονική νόσο (καρδιακή ανεπάρκεια, στηθάγχη, ισχαιμική καρδιοπάθεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, εμφύσημα ή άσθμα).

Ηλικιωμένοι (είναι περισσότερο πιθανό να έχετε καρδιακή ή πνευμονική νόσο εάν είστε άτομο μεγάλης ηλικίας).

Παιδιά ή ακόμη και έφηβοι (το αναπνευστικό σύστημα παιδιών και εφήβων είναι ακόμα σε ανάπτυξη, οπότε εισπνέουν περισσότερο αέρα – και ταυτόχρονα ατμοσφαιρικούς ρύπους όταν υπάρχουν – ανά κιλό σωματικού βάρους, σε σχέση με τους ενήλικες, ενώ επίσης είναι πιθανότερο να είναι ενεργά σε εξωτερικούς χώρους και πιο πιθανό να υποφέρουν από άσθμα).

Ασθενίες με διαβήτη (είναι πιθανότερο να έχετε υποκείμενη καρδιαγγειακή νόσο).

Έγκυοι (μπορεί να υπάρξουν πιθανές επιπτώσεις στην υγεία τόσο της εγκύου, όσο και του αναπτυσσόμενου εμβρύου).

Η εισπνοή πυκνού καπνού μπορεί να σας προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων:

Ασθενείς και υγιείς μπορεί να παρουσιάσουν κάψιμο στα μάτια, ρινική καταρροή, βήχα, φλέγμα, συριγμό και δυσκολία στην αναπνοή.

Εάν πάσχετε από κάποια καρδιακή ή πνευμονική νόσο, τότε ο καπνός μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας.

Τα άτομα με καρδιακή νόσο μπορεί να παρουσιάσουν πόνο στο στήθος, αίσθημα παλμών, δύσπνοια ή κόπωση.

Τα άτομα με πνευμονική νόσο ενδέχεται να μην μπορούν να αναπνεύσουν τόσο βαθιά ή έντονα όπως συνήθως και μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα, όπως βήχα, φλέγμα, δυσφορία στο στήθος, συριγμό και δύσπνοια.

Όταν ο καπνός πυκνώνει, η συγκέντρωση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα αυξάνεται και τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές του γιατρού σας για να προστατευτείτε.

Πληροφορίες για την ποιότητα της ατμόσφαιρας μπορείτε να πάρετε μέσω του Ημερήσιου Δελτίου Τιμών Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,

 

Πηγή: http://healthmag.gr/

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Σχετικές δημοσιεύσεις