Είστε εδώ:

Διεθνώς Πιστοποιημένοι Σύμβουλοι Γαλουχίας IBCLCs

 

Αναστασία Καραθανάση, Παιδίατρος, Νεογνολόγος

 

 

 

Ο θηλασμός αποτελεί ένα αναφαίρετο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Πολλές φορές όμως δεν είναι εύκολος και μπορεί στην πορεία να προκύψουν προβλήματα με τις θηλές, τον μαστό αλλά και με το ίδιο το μωρό. Για παράδειγμα μια μαστίτιδα, ο πόνος στις θηλές, όταν μια μητέρα πρέπει να πάρει φαρμακευτική αγωγή, μια ασθένεια της μητέρας ή του βρέφους,  η αγκυλογλωσσία του μωρού, ο θηλασμός ενός πρόωρου νεογνού χρήζουν ειδικής αντιμετώπισης και δεξιοτεχνίας.

Τι είναι οι Διεθνώς Πιστοποιημένοι  Σύμβουλοι Γαλουχίας IBCLCs

Οι Διεθνώς Πιστοποιημένοι Σύμβουλοι Γαλουχίας IBCLCs κατέχουν τις ειδικές γνώσεις, την άριστη δεξιοτεχνία και την ορθή επαγγελματική στάση όσο αφορά τα θέματα θηλασμού. Το IBCLC αποτελεί μια διεθνή πιστοποίηση, ένα τίτλο που αποκτιέται μετά από εξετάσεις. Τα άτομα που τον κατέχουν θα πρέπει κάθε 5 έτη να επαναπιστοποιούν τις γνώσεις τους για να είναι πάντα καταρτισμένα σε υψηλό και εκσυγχρονισμένο επίπεδο. Βέβαια για να δώσει κάποιος εξετάσεις θα πρέπει να διαθέτει τις κατάλληλες προϋποθέσεις που είναι η βασική εκπαίδευση 14 μαθημάτων (κυρίως ιατρικά, επικοινωνίας κ.α.). Επίσης, θα πρέπει να κατέχει επαγγελματική εμπειρία πολλών ωρών, όσον αφορά τις θηλάζουσες μητέρες καθώς και εκπαιδευτική εμπειρία όσον αφορά θέματα θηλασμού. Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης των IBCLCs,  καλύπτεται ένα μεγάλο φάσμα χρονολογικών περιόδων από την εμβρυική ζωή μέχρι και την νηπιακή περίοδο του παιδιού και γενικά, ενθαρρύνουν ένα κοινωνικό περιβάλλον που υποστηρίζει τις θηλάζουσες οικογένειες. Δουλεύουν για την πρόληψη και την επίλυση των προβλημάτων Μητρικού Θηλασμού. Ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν την πρωτοβουλία των γονέων και την συμμετοχή τους στις αποφάσεις που αφορούν το παιδί τους πριν και μετά την γέννησή του.

Οι Διεθνώς Πιστοποιημένοι Σύμβουλοι Γαλουχίας IBCLCs βρίσκονται πάντα σε επαγρύπνηση ώστε να παρέχουν ποιοτική, (θεωρητική και πρακτική) βοήθεια, συμπαράσταση και υποστήριξη στα μωρά και στις μητέρες, για να καταφέρουν να θηλάσουν, έστω και μερικώς, ανεξάρτητα από θρησκευτικές, πολιτικές και όποιες άλλες πεποιθήσεις. Χαρακτηριστικά οι IBCLCs έχουν βοηθήσει αφιλοκερδώς εδώ και πολλά χρόνια τους πρόσφυγες στο θέμα του θηλασμού, που συρρέουν καθημερινά σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους με όσες δυσκολίες προκύπτουν από την διαφορετική γλώσσα και κουλτούρα.

Η εμπειρία έδειξε ότι οι Διεθνώς Πιστοποιημένοι Σύμβουλοι Γαλουχίας IBCLCs συμβάλλουν στην βελτίωση των πρακτικών του Μητρικού Θηλασμού και αυξάνουν τα ποσοστά επιτυχίας στον χώρο που εργάζονται. Οι Διεθνώς Πιστοποιημένοι Σύμβουλοι Γαλουχίας IBCLC λειτουργούν σε διάφορα εργασιακά πλαίσια – νοσοκομεία, κλινικές, ιατρικά κέντρα, ιδιωτικά ιατρεία – αλλά και αυτόνομα.

Όταν πρόκειται για μαίες/μαιευτές, nοσηλεύτριες/νοσηλευτές και γιατρούς που εργάζονται σε νοσοκομεία, πληρούν τις ιδανικές προϋποθέσεις ώστε να βοηθήσουν το νοσοκομείο τους να γίνει «φιλικό προς τα βρέφη» (Baby Frienly Hospital), σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (http://www.who.int/nutrition/topics/bfhi/en/index.html) και της UNICEF (http://www.babyfriendly.org.uk/). Υποστηρίζοντας και προσφέροντας επιμόρφωση στους συναδέλφους τους, το γενικό επίπεδο της φροντίδας αλλάζει και γίνεται πιο ποιοτικό.

Oι εξετάσεις δίνονται δυο φορές τον χρόνο, στα αγγλικά και μια φορά τον χρόνο στα ελληνικά. Πλέον οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν μακριά αλλά δίνουν εξετάσεις στον τόπο τους, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή με το κόστος των εξετάσεων να διαφέρει κάθε φορά. Για περισσότερες πληροφορίες μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στην συντονίστρια IBLCE για Ελλάδα και Κύπρο, Αναστασία Καραθανάση (anast.karath@yahoo.gr).

 

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Σχετικές δημοσιεύσεις