Είστε εδώ:

Ο τρόπος για να μεγαλώνουμε ευτυχισμένα παιδιά σήμερα…

 

Της παιδιάτρου νεογνολόγου, Dr.Αναστασίας Καραθανάση

 

 

Αγαπητοί γονείς, υπάρχει μια τραγωδία που συντελείται μέσα στα σπίτια μας, στα δικά μας παιδιά. Σαν παιδίατρος έχω εξετάσει πολλά παιδιά και  βλέπω καθημερινά δυστυχισμένα παιδιά. Δυστυχώς οι έρευνες επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά σήμερα δεν είναι ευτυχισμένα. Μιλήστε με δασκάλους και επαγγελματίες που ασχολούνται με παιδιά  όλοι θα σας επισημάνουν τα ίδια: 1 στα 5 παιδιά έχουν ψυχολογικά προβλήματα, 43% αύξηση στο σύνδρομο υπερκινητικότητας και έλλειψης προσοχής, 37% αύξηση στην κατάθλιψη κατά την εφηβεία, 200% αύξηση στις αυτοκτονικές τάσεις σε ηλικίες 10 με 14 ετών!

Πόσες άλλες έρευνες πρέπει να γίνουν για να ταρακουνηθούμε? Πόσα άλλα παιδιά πρέπει να θρηνήσουμε; όχι δεν μιλάμε για τα παιδιά που έχουν κάποια ιδιαιτερότητα, κάποια καθυστέρηση που οι γονείς κάνουν τα πάντα για να προσαρμοστεί στην κοινωνία. Όχι δεν μιλάμε για τα παιδιά αυτά. Όσα διαγνωστικά τεστ και να υπάρξουν το πρόβλημα δεν λύνεται. Όσο και να μας φταίει το εκπαιδευτικό σύστημα το πρόβλημα δεν λύνεται. Όσο και να νομίζουμε ότι έχει το ίδιο το παιδί πρόβλημα, δεν είναι έτσι.

Η απάντηση είναι σε εμάς τους ίδιους, τους γονείς μόνο εμείς μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία των παιδιών μας και πιστέψτε με, ποτέ δεν είναι αργά. Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε νέους στόχους να διαγράψουμε ότι λάθος κάναμε μέχρι τώρα. Το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουν τα παιδιά μας είμαστε υπεύθυνοι εμείς. Μπορεί σε ανθυγιεινό περιβάλλον να αναπτυχθεί μια υγιής κοινωνία; Δύσκολα. Ευτυχώς ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο με ιδιαίτερη προσαρμοστικότητα και ανταποκρίνεται στο περιβάλλον. Άρα πρέπει να αλλάξουμε τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος.

Έτσι, αντί τα παιδιά να μεγαλώνουν με γονείς εξαρτημένους από την ψηφιακή πραγματικότητα θα πρέπει να μπορούν να βρούν συναισθηματικά διαθέσιμους γονείς. Παίξτε, χορέψτε, πέστε στο πάτωμα με τα παιδιά σας. Δείξτε τους την αγάπη σας, χαιδέψτε τα, πάρτε τα αγκαλιά. Ακούστε τί έχουν να σας πουν. Σταματήστε ότι κάνετε, όταν σας μιλούν, όσο σημαντικό και να είναι αυτό. Αν γίνεται, αφήστε τα κινητά σας στην τσάντα σας για να μην σας αποσπούν την  προσοχή. Μην αφήνεται την τεχνολογία να σας αντικαταστήσει. Δεν είναι η λύση όταν τα παιδιά βαριούνται. Υπάρχουν τόσα παιχνίδια που μπορείτε να κάνετε μέσα στο σπίτι. Δημιουργείστε ένα περιβάλλον χωρίς κινητά, κονσόλες και ηλεκτρονικά.

Αντί να είστε χαλαροί και να σας κυβερνούν τα παιδιά σας μάθετε να τους λέτε όχι όταν οι απαιτήσεις τους είναι εξωπραγματικές. Δώστε τους ότι έχουν πραγματικά ανάγκη όχι ότι ζητάνε. Δεν είμαστε φίλοι με τα παιδιά μας είμαστε οι γονείς τους και έχουμε καθήκον να τους παρέχουμε ένα ασφαλές περιβάλλον, πώς; θέτοντας όρια και κανόνες. Δίνοντας τους ευθύνες και όχι όλα έτοιμα. Αφήστε τα να πάρουν πρωτοβουλίες, ας κάνουν κάποιες δουλειές στο σπίτι και ας μην είναι τέλειες. Επιβραβεύστε τους για αυτό θα τους δώσει δύναμη να κάνουν πολλά περισσότερα. Μην τα υπερπροστατεύετε, αφήστε τα να κάνουν λάθη. Αυτά τα μικρολαθάκια, θα τα προετοιμάσουν για τις δυσκολίες της ζωής αργότερα.

Βγείτε έξω στην φύση. Αφήστε την καθιστική ζωή για αργότερα, είναι έγκλημα σε αυτές τις ηλικίες, βγείτε πάτε στις πλατείες, στα πάρκα, στο βουνό, στην θάλασσα. Μπορείτε να είστε όλη την ημέρα έξω; Χρειάζεται τουλάχιστον μια ώρα την ημέρα. Κάντε ποδηλασία, πάτε για ψάρεμα, κοιτάξτε τον ουρανό, τα πουλιά, τα ζώα. Η επαφή με την φύση ομορφαίνει τα παιδιά μας.

Αναρωτηθήκατε πόσο υγιεινό είναι το καθημερινό διαιτολόγιο τους; Φροντίστε να μην λείπουν από την διατροφή τους τα λαχανικά, τα φρούτα, το αυγό, το ψάρι,  οι ξηροί καρποί, το κρέας, τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά κυρίως το γιαούρτι και το τυρί. Αποφύγετε τις επεξεργασμένες τροφές , πατατάκια, μπισκότα κλπ.

Ακόμη, κοιμούνται τα παιδιά σας σωστά; ανάλογα με την ηλικία τους χρειάζονται τουλάχιστον 10 ώρες ύπνου καθημερινά. Αν όχι πρέπει να ξεκουράζονται έστω και για λίγο κατά την διάρκεια της ημέρας.

Τώρα είναι η ώρα για μεγάλες αλλαγές και πιστέψτε με το έχω δει πολλές φορές τα παιδιά μας με πολύ λίγα να γίνονται ευτυχισμένα. Τα αποτελέσματα μπορεί να φανούν μέσα σε λίγες ημέρες.

Καλή επιτυχία σε όλους μας.

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Σχετικές δημοσιεύσεις