Είστε εδώ:

ΙΣΛ για κορωναϊό Covid 19

Ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις αναγκαίες προφυλάξεις

Με δελτίο Τύπου του ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας ενημερώνει το κοινό της πόλης μας για τον κορωναϊό, τα εξής:

Στην πόλη Wuhan, επαρχία Hubei, στην Κίνα, εμφανίστηκε συρροή κρουσμάτων πνευμονίας. Στις 9 Ιανουαρίου 2020 οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για νέο στέλεχος κορωναϊού. Οι ιοί αυτοί συνήθως προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις με ποικίλη σοβαρότητα στον άνθρωπο και στα ζώα. Ο νέος κορωναϊός ονομάζεται 2019–nCoV και δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Wuhan στην Κίνα, το Δεκέμβριο του 2019.

Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κορωναϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό, βήχα, κεφαλαλγία, δύσπνοια ή/ και  ταχύπνοια (αναπνευστική δυσχέρεια). Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο χρόνος επώασης του 2019-nCoV υπολογίζεται ότι έχει ανώτατο όριο τις 14 ημέρες (σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει και τις 20 μέρες).  Λόγω των ομοιοτήτων των συμπτωμάτων του κορωναϊού με άλλες αναπνευστικές ιογενείς λοιμώξεις, η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται μόνο μέσω εξειδικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

Το πιο πιθανό είναι ότι η μετάδοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα. Καλό είναι να αποφεύγεται η άμεση επαφή με ζωντανά ζώα ή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα. Επίσης, θα πρέπει να αποφευχθεί η κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων.

O 2019–nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας, μέσω μικροσταγονιδίων που περιέχουν τον ιό. Η τήρηση απόστασης ασφαλείας από ασθενείς είναι επιβεβλημένη, όπως και η κάλυψη της μύτης από τον ασθενή κατά τη διάρκεια του βήχα ή του φταρνίσματος. Επίσης είναι απαραίτητο το τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι, γιατί με αυτή τη διαδικασία σκοτώνεται ο ιός. Ο συγκεκριμένος κορωναϊός φαίνεται ότι μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες στις διάφορες επιφάνειες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του. Επισημαίνεται ότι η χρήση ιατρικής μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών.

Εάν διαπιστωθεί πυρετός, βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει αναζητηθεί άμεση ιατρική βοήθεια. Ειδικά εάν υπάρχει ιστορικό ταξιδιού ή επαφής με ταξιδιώτη που έχει επισκεφθεί την Κίνα. Τονίζεται ότι τα τελευταία 24ωρα υπάρχει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στη γειτονική Ιταλία. Οι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν με το θεράπων ιατρό τους για οδηγίες, να μη λάβουν αντιβιοτικά και καταρχήν να παραμένουν στο σπίτι τους, υπό τη στενή εποπτεία του ιατρού. Να αποφεύγεται η άμεση επίσκεψη στο Νοσοκομείο, παρά μόνο σε επείγουσα κατάσταση ή κατόπιν ειδικής διαδικασίας παραπομπής από το θεράπων ιατρό.

 Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/) όπου υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για ταξιδιώτες, πληρώματα πλοίων, σχολικές μονάδες, ξενοδοχεία, χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι υπάρχει επιχειρησιακή ετοιμότητα, σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση του κορωναϊού και ορισμό του Πανεπιστημιακού Γ.Ν. Λάρισας ως νοσοκομείο αναφοράς για την περιοχή μας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας έχει προβεί σε αναλυτική ενημέρωση των ιατρών μελών του για όλη την ενδεδειγμένη διαδικασία και τελεί σε επιφυλακή από κοινού με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. 

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Σχετικές δημοσιεύσεις