Είστε εδώ:

«Άμεση κατάργηση του ληστρικού clawback”

Ζητούν από κοινού Ι.Σ.Λ. και Ε.Ι.Μ.Β.Λ.

Ενημερωτική πανθεσσαλική σύσκεψη για το clawback, με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και της Ένωσης Ιδιωτών Μικροβιολόγων-Βιοπαθολόγων Λάρισας, (στην οποία συμμετείχαν βουλευτές της Θεσσαλίας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Θεσσαλίας, καθώς και τα προεδρεία συλλογικοτήτων πολιτών που δέχονται πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας), πραγματοποιήθηκε πριν μέρες  στο ξενοδοχείο «DIVANI PALLAS» στη Λάρισα. Η σύσκεψη ήταν ανοιχτή σε όλους τους γιατρούς κι εκεί διαπιστώθηκε ότι:

Το ληστρικό μέτρο clawback (αρπάζω πίσω) εφαρμόζεται από το 2013 έως και σήμερα σε 2500 διαγνωστικά εργαστήρια, οδηγώντας τα σε επαγγελματικό αφανισμό, αφού καταγράφουν πλέον όλα ζημιές έως και 70%.

Όλοι στην πανθεσσαλική σύσκεψη συμφώνησαν, ότι πρόκειται για ένα μέτρο άδικο, αντιπαραγωγικό και καταστροφικό, που επιβάλλεται στον εργαστηριακό τομέα της χώρας μας και πουθενά αλλού στην Ευρώπη.

Τα διαγνωστικά εργαστήρια παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε εκατομμύρια ασφαλισμένους  άμεσα, γρήγορα  κι αξιόπιστα, με εξειδικευμένους επιστήμονες, σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και τεχνογνωσία. Στηρίζουν με ασφαλιστικές κι εργοδοτικές εισφορές, ΦΠΑ αναλωσίμων και προσλήψεις προσωπικού τόσο την τοπική όσο και την εθνική οικονομία.  Ο επαγγελματικός αφανισμός τους  λόγω των χρεών τους στον ΕΟΠΥΥ από το clawback  θα συμπαρασύρει αυτόματα χιλιάδες νοικοκυριά σε ανεργία και θα αφήσει στην κυριολεξία τους ασφαλισμένους χωρίς παροχή υπηρεσιών, αφού οι κρατικές δομές ήδη λειτουργούν στα όρια τους.

Ο κλειστός κι ελλειμματικός προϋπολογισμός για την ΠΦΥ πρέπει επιτέλους να φτάσει τα ευρωπαϊκά δεδομένα, να εφαρμοστούν τα διαγνωστικά πρωτόκολλα και να αναπτυχθούν  περισσότεροι και αποτελεσματικότεροι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Οι υπηρεσίες πρόληψης και διάγνωσης αποτελούν επιτακτική ανάγκη του πληθυσμού. Είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας και όχι των γιατρών- παρόχων με ληστρικά  κουρέματα για εξετάσεις που έχουν εκτελεστεί», καταλήγει η κοινή ανακοίνωση των Ι.Σ.Λ. και Ε.Ι.Μ.Β.Λ.

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Σχετικές δημοσιεύσεις