Είστε εδώ:

Οι μέλλοντες γονείς οφείλουν να απέχουν από το αλκοόλ

Μήνες πριν τη σύλληψη πρέπει να σταματά η κατανάλωσή του

Είστε ζευγάρι και επιθυμείτε να αποκτήσετε παιδί; Τότε πρέπει και οι δύο να σταματήσετε την κατανάλωση αλκοόλ μήνες πριν από τη σύλληψη προκειμένου να προφυλάξετε τον μελλοντικό καρπό του έρωτά σας από συγγενείς καρδιοπάθειες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «European Journal of Preventive Cardiology» της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, εκτός από τις μέλλουσες μητέρες και οι μέλλοντες πατέρες φέρουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης σε ό,τι αφορά την πιθανότητα να φέρουν στον κόσμο παιδί με συγγενή καρδιολογικά προβλήματα όταν καταναλώνουν αλκοόλ.

Σημαντική αύξηση του κινδύνου

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση αλκοόλ τρεις μήνες πριν από τη σύλληψη φάνηκε να συνδέεται με αύξηση του κινδύνου για συγγενή καρδιοπάθεια του εμβρύου κατά 44% όταν η κατανάλωση αλκοόλ γινόταν από τον πατέρα και κατά 16% όταν η κατανάλωση αλκοόλ γινόταν από τη μητέρα, σε σύγκριση με τους μέλλοντες γονείς που δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ.

Συγχρόνως ακόμη και όταν η κατανάλωση αλκοόλ δεν γινόταν καθημερινά αλλά αφορούσε πολλά ποτά τη φορά (κατανάλωση πέντε ποτών ή και παραπάνω κάθε φορά) φάνηκε να σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου συγγενούς καρδιοπάθειας κατά 52% όταν αφορούσε τον άνδρα και κατά 16% όταν αφορούσε τη γυναίκα.

«Η κατανάλωση αλκοόλ από τους μέλλοντες γονείς αποτελεί επικίνδυνη συμπεριφορά η οποία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες γέννησης παιδιού με συγγενή ανωμαλία της καρδιάς ενώ συγχρόνως βλάπτει σοβαρά και την υγεία των ίδιων» ανέφερε ο κύριος συγγραφέας της νέας μελέτης Τζιάμπι Κιν από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Xiangya του Πανεπιστημίου Central South στο Τσανγκσά της Κίνας.

Μήνες πριν από τη σύλληψη

πρέπει να σταματά η κατανάλωση

Ο δρ Κιν προσέθεσε ότι στα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί, ο άνδρας δεν πρέπει να καταναλώνει αλκοόλ για τουλάχιστον έξι μήνες πριν από τη γονιμοποίηση ενώ οι γυναίκες πρέπει να σταματούν την κατανάλωση αλκοόλ ένα έτος πριν από τη σύλληψη καθώς και να αποφεύγουν το αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες αποτελούν τις πιο συχνές συγγενείς ανωμαλίες – «πλήττουν» περί τα 1,35 εκατομμύρια μωρά κάθε χρόνο. Μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών νόσων αργότερα στη ζωή, ακόμη και όταν υπάρξει χειρουργική θεραπεία τους ενώ αποτελούν και την κύρια αιτία περιγεννητικής θνησιμότητας.

Το αλκοόλ είναι γνωστό ότι συνδέεται με τερατογένεση καθώς και με το φάσμα διαταραχής εμβρυϊκού αλκοολισμού (FASD). Περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά με FASD εμφανίζουν συγγενή καρδιοπάθεια.

Η πρώτη μετα-ανάλυση που

επικεντρώνεται και στους άνδρες

Προηγούμενες μελέτες που διερευνούσαν τη σύνδεση μεταξύ αλκοόλ και συγγενούς καρδιοπάθειας είχαν επικεντρωθεί μόνο στις μέλλουσες μητέρες με αντικρουόμενα αποτελέσματα. Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί την πρώτη μετα-ανάλυση στην οποία διερευνήθηκε και ο ρόλος της κατανάλωσης αλκοόλ από τον μέλλοντα πατέρα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα εγκυρότερα διαθέσιμα στοιχεία που κάλυπταν την περίοδο 1991 ως 2019 – επρόκειτο για 55 μελέτες που περιελάμβαναν 41.747 μωρά με συγγενή καρδιοπάθεια και 297.587 μωρά χωρίς.

Όπως εξήγησε ο δρ Κιν: «παρατηρήσαμε έναν σταδιακώς αυξανόμενο κίνδυνο εμφάνισης συγγενούς καρδιοπάθειας όσο αυξανόταν η κατανάλωση αλκοόλ από τους μέλλοντες γονείς. Η συσχέτιση δεν ήταν στατιστικώς σημαντική σε χαμηλότερες ποσότητες κατανάλωσης αλκοόλ».

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι η μελέτη ήταν μελέτη παρατήρησης και δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση μεταξύ αλκοόλ και συγγενών καρδιακών ανωμαλιών ούτε αποδεικνύει ότι η κατανάλωση αλκοόλ από τον άνδρα είναι πιο επιβαρυντική από την κατανάλωση αλκοόλ από τη γυναίκα.

Για αυτό και στη συγκεκριμένη φάση δεν μπορούν τα στοιχεία αυτά να οδηγήσουν σε συγκεκριμένες συστάσεις σχετικά με το πόση κατανάλωση αλκοόλ από τους μέλλοντες γονείς μπορεί να θεωρείται ασφαλής.

Σε κάθε περίπτωση ο δρ Κιν κατέληξε τονίζοντας ότι «οι μηχανισμοί που κρύβονται πίσω από την κατανάλωση αλκοόλ από τους μέλλοντες γονείς και τις συγγενείς καρδιοπάθειες δεν είναι γνωστοί και απαιτείται περαιτέρω έρευνα ώστε να αποκαλυφθούν.

Παρότι η η ανάλυσή μας διέπεται από περιορισμούς – για παράδειγμα δεν εξετάστηκε το είδος του αλκοόλ που καταναλωνόταν και η σύνδεση του κάθε είδους με συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς – μαρτυρεί ότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες που σχεδιάζουν να αποκτήσουν οικογένεια πρέπει να απέχουν από το αλκοόλ».

Πηγή: https://www.in.gr/2019/10/07/health/health-news/oi-mellontes-pateres-prepei-na-apexoun-apo-alkool/

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Σχετικές δημοσιεύσεις