Που οφείλεται και πως αντιμετωπίζεται
Οι εμβοές (ή βουητό) είναι συνεχείς ή διακεκομμένοι θόρυβοι που ακούγονται στο ένα η και τα δύο αυτιά. Οι θόρυβοι αυτοί ποικίλλουν ανά την έντασή τους από την απλή αίσθηση και την μικροενόχληση μέχρι και την έντονη δυσφορία.
Αιτίες
Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν τις εμβοές είναι πολλές. Η περισσότερο συνηθισμένη είναι η δυσλειτουργία των αισθητικών νευρικών κυττάρων του εσωτερικού των αυτιών που μεταφέρουν τα ερεθίσματα στον εγκέφαλο. Επίσης, οι εμβοές συνήθως συνοδεύονται από μείωση της ακοής και για τον λόγο αυτό συναντώνται περισσότερο σε μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ και εργαζόμενοι που είναι εκτεθειμένοι σε δυνατούς ήχους (π.χ. μουσικοί, εργάτες, κ.α.), είναι επιρρεπείς σε αυτές. Άλλες πιθανές αιτίες είναι:
- Κερί (κυψελίδα) μέσα στο αυτί
- Αναιμία
- Υπέρταση
- Υποθυρεοειδισμός
- Ωτοσκλήρυνση – μια κατάσταση όπου ένα μικρό οστό στο μέσο αυτί ακινητοποιείται
- Μόλυνση και φλεγμονή στο αυτί
- Ακουστικό νευρίνωμα – καλοήθης όγκος του ακουστικού νεύρου που μεταφέρει τα ερεθίσματα από το εσωτερικό του αυτιού στον εγκέφαλο
- Κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
- Σύνδρομο κροταφογανθικής άρθρωσης
- Υψηλές δόσεις φαρμάκων όπως ασπιρίνη, κινίνο και κάποια αντιβιοτικά
- Καρδιολογικά και αγγειολογικά προβλήματα
- Διαταραχή του αμυντικού μηχανισμού του σώματος
- Διαταραχή της Ευσταχιανής σάλπιγγας
Θεραπεία
Η θεραπεία είναι ξεχωριστή για κάθε περίπτωση, ωστόσο στις περισσότερες δεν υπάρχει κάποια ειδική για την αντιμετώπιση των εμβοών ή δεν μπορεί να τις εξαλείψει πλήρως. Η πιο αποτελεσματική είναι η ελάττωση της κυρίας αιτίας. Σε γενικές γραμμές όμως μπορεί να γίνει με φάρμακα, με βιταμίνες ή με βιοανάδραση, ύπνωση και με συσκευές εκκώφανσης, οι οποίες είναι μορφές θεραπείας που έχουν διαπιστωθεί πολύ βοηθητικές για μερικά άτομα.
Σημαντική είναι η θετική διάθεση προς το πρόβλημα για την αντιμετώπιση του. Κατάθλιψη ή άγχος μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα και να φέρουν τον ασθενή σε ακόμα δυσχερέστερη θέση.
Άτομα πάντως με ελαφρά μορφή εμβοών γενικά δεν χρειάζονται θεραπεία. Αν διαπιστωθεί ότι δεν πάσχουν από κάποια αρρώστια ή από κάποια σοβαρή εγκεφαλική βλάβη ή διαταραχή ή ακόμα ότι δεν είναι βαρήκοα, συνήθως διαπιστώνουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις εμβοές ή ακόμα και να τις αγνοήσουν.
Τι μπορεί να βοηθήσει
Διάφορες πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν όσους ακούνε βουητά. Η αποφυγή έκθεσης σε δυνατούς ήχους και θορύβους είναι το προφανές μέτρο. Συνίσταται επίσης να γίνεται συχνά έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, ενώ αν το άτομο αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα θα πρέπει να συμβουλευτεί τον γιατρό του.
Όσον αφορά την διατροφή, η ελάττωση στο αλάτι μπορεί να βοηθήσει, ενώ ακόμη καλό είναι να αποφεύγονται ο καφές, το τσάι, η cocacola και το τσιγάρο.
Τέλος, συνίσταται η ικανοποιητική ανάπαυση και η αποφυγή έντονης κόπωσης, ενώ σημαντικό είναι το βουητό να μην προκαλεί πολύ ανησυχία διότι μπορεί να φέρει μόνο επιδείνωση. Ο ήχος τους ραδιοφώνου ή της τηλεόρασης μπορούν να «σκεπάσουν» τον ήχο του βουητού στην περίπτωση που προσπαθεί κανείς να συνυπάρξει με αυτό.
Πηγή: https://www.iator.gr/