Είστε εδώ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΣΛ – Εθνικό Σύστημα Υγείας και Χρηματοδότηση

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ                                                 ΛΑΡΙΣΑ 19-6-2018

«Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»

Ν.Π.Δ.Δ

Ο Π.Ι.Σ. και οι Ι.Σ. της Χώρας, στη τακτική τους Γ.Σ. διαπίστωσαν για μια ακόμα φορά ότι οι μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες υγείας επιδεινώνουν καθημερινά την περίθαλψη του ελληνικού λαού, καθώς και την ασφαλή-ποιοτική ιατρική λειτουργία.

Δυστυχώς για τους πολίτες και τη δημόσια υγεία μέχρι και 20 εκατ. Ευρώ μείον είναι το ταμείο κάθε δημόσιου νοσοκομείου, με τους φετινούς προϋπολογισμούς να είναι ακόμα πιο κουτσουρεμένοι από πέρυσι (συνολικά 363 εκατ. κάτω).

Τα χρήματα για αναλώσιμα και υλικά προβλέπεται ότι θα φθάσουν μέχρι το Σεπτέμβρη περίπου, παρά την αντισταθμιστική αύξηση των εισφορών από τον ΕΟΠΥΥ, με την διαφορά όμως ότι μέχρι σήμερα δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ και παραμένουν λογιστικές εισπράξεις μόνο στα χαρτιά.

Το ότι υπάρχουν «αποθεματικά» και «κέρδη» σε ορισμένα νοσοκομεία της Χώρας είναι ένα μεγάλο «ψέμα», γιατί ακόμα και όπου υπάρχουν, δεν τους ανήκουν, καθόσον η κυβέρνηση δεν αφήνει κανέναν να τα αγγίξει, επειδή αυτά είναι χρήματα που λειτουργούν ως «μαξιλάρι» για την έξοδο της Χώρας απ’ την κρίση και επ’ ουδενί δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν. Οι Διοικήσεις αξιοποιούν τα χρήματα μόνο στα πολύ απαραίτητα, ενώ οι εξοπλισμοί και τα κτίρια είναι σε άθλια κατάσταση.

Ήδη έχουν ξεκινήσει για τα καλά οι άγριες περικοπές ακόμη και σε βασικά υλικά στα νοσοκομεία της Χώρας για λόγους… οικονομίας. Μπορεί η ηγεσία του υπ. Υγείας και ορισμένες Διοικήσεις να διατρανώνουν ότι αυξήθηκαν γενναία τα κονδύλια για το ΕΣΥ και ότι μερικά νοσοκομεία εμφανίζουν ακόμα και κέρδη (!), η πράξη ωστόσο δείχνει καθημερινά, διαψεύδοντάς τους παράλληλα,  ότι στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Χώρας, κουρεύονται υλικά, προκειμένου να μην ξεφύγουν οι προϋπολογισμοί και δεν φθάσουν τα χρήματα, όπου με εντολή των δανειστών κόβονται ακόμα και ιατρικές πράξεις (π.χ. Ευαγγελισμός και ακολουθούν Γενικό Κρατικό Αθηνών, Γ. Γεννηματάς κ.ά).

Τα περισσότερα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι ανοχύρωτα, χωρίς φύλαξη, όπως προκύπτει απ’ τις ολοένα αυξανόμενες καταγγελίες για επιθέσεις (ακόμα και ξυλοδαρμούς) εναντίον του υγειονομικού προσωπικού, αλλά και κλοπές εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Αλλά και οι εφημερίες είναι πολύ σφιχτές φέτος και δεν πρέπει να ξεπεράσουν τα 260,35 εκατ. ευρώ (νοσοκομεία ΕΣΥ και ειδικά, μονάδες ΠΦΥ και ΕΚΑΒ).

Και όλα αυτά τα κενά καλείται να τα πληρώσει ο πολίτης, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη του, ο οποίος ταλανίζεται μεταξύ ενός υποχρηματοδοτούμενου και υποστελεχωμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας και ενός δευτεροβάθμιου ιδιωτικού, που πρόσφατα του δόθηκε η χαριστική βολή με τον νέο Κανονισμό Παροχών (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ, που αφενός μεν μετακυλύει μεγαλύτερο κόστος στους πολίτες, αφετέρου δε βάζει σε πολλές Ιδιωτικές Κλινικές και Κέντρα Αποκατάστασης λουκέτο, με ότι αυτό συνεπάγεται ιδιαίτερα για την περιοχή μας που αριθμεί 20 ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΣΛ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                      Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                                   ΜΙΧΑΗΛ ΜΕΡΑΣ

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Σχετικές δημοσιεύσεις