Είστε εδώ:

ΓΙΑ ΟΛΑ «ΦΤΑΙΝΕ» ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ

του Κων. Γιαννακόπουλου, Προέδρου Ι.Σ.Λ., Α΄ Αντιπροέδρου Π.Ι.Σ.

Σε μεσημεριανή εκπομπή τοπικού καναλιού, εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου είπε: «Για το επίμαχο σκάνδαλο Novartis φταίνε οι γιατροί και όχι οι εκάστοτε κυβερνητικοί αρμόδιοι. Αφού συνταγογραφούν 57.000 περίπου γιατροί,  από 1000€ παραπάνω να συνταγογράφησε ο καθένας, να τα 50-60 εκατ. € της μίζας. Αν δε σε βάθος χρόνου πολλαπλασιάσετε αναλόγως, να τα 23 δις € που ψάχνει ο Τσίπρας!!!!

Ομολογώ πως δεν έχω ξανακούσει ή διαβάσει πιο απλοϊκή προσέγγιση, ενός τόσο σοβαρού θέματος. Είμαι δε πεπεισμένος, πως καθώς η ερευνητική διαδικασία είναι σε εξέλιξη, θα ακούσουμε κι άλλα τέτοια τραγελαφικά!!!

Και αμέσως ήρθε στην σκέψη μου το ερώτημα: Ποιοι τιμολογούν-υπερτιμολογούν τα φάρμακα διαχρονικά σ’ αυτή τη χώρα; Οι γιατροί ή ο ΕΟΦ με τις αρμόδιες επιτροπές που διορίζονται απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση και τις αντίστοιχες επιτροπές του υπ. Υγείας (Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων); Οι γιατροί αγόραζαν τα στεντς έναντι 4.500€ το καθένα, ενώ από το 2012 αγοράζονται 140-150€ ή οι κυβερνητικοί αρμόδιοι; Οι γιατροί χρέωναν στα ασφαλιστικά ταμεία ραδιοφάρμακο 3.300€, ενώ είχε τιμή εισαγωγής 623€ και στην Γαλλία διατίθονταν προς 1.087€ ή οι κυβερνητικοί αρμόδιοι; Το ίδιο φυσικά συνέβαινε σε μεγάλο αριθμό ορθοπαιδικών υλικών, βηματοδοτών κ.λπ. Τέλος, ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι που δεν ενέκριναν (απαγόρευσαν) την χρήση του Avastin (παράλληλα με το Lucentis) για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ενώ ήταν γνωστή από κλινικές μελέτες η εφάμιλλη συγκριτική αποτελεσματικότητά του; Προφανώς όχι οι γιατροί! Για τα τεράστια κενά λοιπόν  στην τιμολόγηση και την  ανάπτυξη κυκλωμάτων κερδοσκοπίας, που ταλάνιζαν για χρόνια το ανήμπορο να διασφαλίσει τα συμφέροντα των φορολογουμένων σύστημα, οι γιατροί ήταν υπεύθυνοι ή οι κυβερνητικοί αρμόδιοι;

Απ’ την άλλη μεριά, είναι πράγματι δύσκολο να πιστέψει κανείς πως από αυτή την «υπόθεση Novartis» δεν ωφελούνται και γιατροί. Είναι όμως εντελώς διαφορετικό θέμα μια εταιρεία να καλύπτει τα έξοδα ενός γιατρού για να παρακολουθήσει ένα επιστημονικό συνέδριο και εντελώς διαφορετικό να τον χρηματοδοτεί συστηματικά και να του καταθέτει στους λογαριασμούς του ποσά που δεν δικαιολογούνται, όπου ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης και των Πειθαρχικών Οργάνων των γιατρών, πρέπει να πέσει βαρύς.

Ακόμα και αν οι γιατροί, είτε αποδειχθεί είτε όχι ότι πήγαν σε κάποιο συνέδριο και συνταγογράφησαν το νέο υπερφάρμακο που τους πρότειναν οι φαρμακευτικές εταιρείες για τον καρκίνο του προστάτη ή για την  κατά πλάκας σκλήρυνση ή για την άνοια ή για το AIDS ή και ακόμα αν θέλετε για άλλα 40-50 νοσήματα που ταλανίζουν όλον τον πλανήτη, θα πρέπει όλοι μας να αποδεχτούμε ότι αυτοί οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από τις σχέσεις εργασίας που έχουν ή ποιον φορέα υπηρετούν, έχουν αλλάξει την υγεία των κατοίκων αυτής της χώρας και μαζί με όλους τους γιατρούς του κόσμου, τον πλανήτη, που τώρα ζουν περισσότερο και καλύτερα και κυρίως με αξιοπρέπεια, μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Μην μπλέκουμε λοιπόν την επιστήμη που σώζει ζωές, που υπηρετείται από ανθρώπους που αφοσιώθηκαν σ’ αυτά τα καθήκοντα, με μια κάποια φαρμακευτική εταιρεία από τις 1.200 και πλέον, που υπάρχουν στον πλανήτη και ενδιαφέρεται πρωτίστως για κέρδη της, «κλείνοντας ενίοτε πονηρά το μάτι» για να προτιμήσουν τα δικά τους προϊόντα.

Όπως επίσης δεν θα πρέπει να μπλέκουμε την ιατρική επιστήμη με τα πολιτικά παιχνίδια ανθρώπων που επανειλημμένα υπέγραψαν την φτωχοποίηση της χώρας μας για να μπορούν να την κυβερνούν ευκολότερα οι ίδιοι και οι εξωχώριοι συνεργάτες τους. Αυτούς που μετατρέπουν μισθούς σε επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Το ότι στη χώρα μας, από την απελευθέρωσή της μέχρι τώρα, δεν αναπτύσσονται σοβαροί ελεγκτικοί μηχανισμοί, δεν πιστεύω πως είναι τυχαίο, ούτε τυχαίο είναι, αυτοί οι ίδιοι οι γιατροί, όταν βρεθούν στο εξωτερικό, καταπλήσσουν τους πάντες με τις επιδόσεις και τα επιστημονικά τους κατορθώματα.

Άλλωστε, πάνω σε αληθή ή δήθεν σκάνδαλα πολλοί έκτισαν καριέρες και απέκτησαν περιουσίες ή λογαριασμούς σε εξωτικά νησιά και αρκετοί πουλώντας νομιμοφροσύνη κυβερνούν σήμερα δήμους, συνεταιρισμούς, σχολές, πανεπιστήμια, χώρες, διορίζοντας και εξυπηρετώντας ημετέρους ……

Ας έχουμε λοιπόν τον νου μας όλοι και να μην προτάσσουμε με μεγάλη ευκολία σκάνδαλα ή σκανδαλάκια, όταν μάλιστα διακυβεύονται εθνικά συμφέροντα, απαξιώνοντας αυτόκλητα έναν ολόκληρο κλάδο, υπερασπιζόμενοι κάποιους άλλους.

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Σχετικές δημοσιεύσεις