Είστε εδώ:

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς και “μυγάκια”

 

Γράφει ο Αντώνιος Πίπης MD, FEBOphth

Χειρουργός Οφθαλμίατρος`

 

 

Πιθανόν θα έχετε βιώσει ή ακούσει για το αίσθημα να εισβάλλουν „μικρές γκρίζες σκιές, ιστός αράχνης, μυγάκια, ή αστραπές“  στο οπτικό σας πεδίο . Αυτό το φαινόμενο οφείλεται συχνά σε μία πάθηση του οφθαλμού που ονομάζεται αποκόλληση του υαλώδους.

Συγκεκριμένα,  αυτό που συμβαίνει είναι το αποτέλεσμα της  ρευστοποίησης  μίας ουσίας ,θα λέγαμε απλουστευμένα με σύσταση παρόμοια με το ασπράδι του ωμού αβγού,  που βρίσκεται στο εσωτερικό του οφθαλμού και ονομάζεται υαλώδες σώμα. Η εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων θα πρέπει να σας οδηγήσει άμεσα στον οφθαλμίατρο για εξέταση διότι αν και η αποκόλληση υαλώδους αυτή καθεαυτή δε θεωρείται επικίνδυνη μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλέσει μία πολύ σοβαρότερη και επικίνδυνη για τον οφθαλμό πάθηση, την αποκόλληση αμφιβληστροειδούς.

Εδώ η συμπτωματολογία είναι πολύ πιο έντονη ενώ συνήθως συνοδεύεται και από απώλεια της όρασης ή του οπτικού πεδίου μικρότερου ή μεγαλύτερου βαθμού (ανώδυνη τύφλωση). Πρόκειται για μία εξαιρετικά επικίνδυνη πάθηση, η φυσική πορεία της οποίας, εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, είναι η ολική τύφλωση και σε τελικό στάδιο ακόμα και η απώλεια του οφθαλμού ως οργάνου.

Και ενώ η αποκόλληση υαλώδους είναι μία πολύ συχνή πάθηση, η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι πολύ πιο σπάνια. Η επίπτωσή της  υπολογίζεται σε περίπου 10-18 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού ετησίως.

Εικόνα 1: Αριστερά:σχηματική αναπαράσταση μίας μερικής αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς (retinal detachment). Δεξιά: αποκόλληση αμφιβληστροειδούς (λευκό βέλος) όπως αυτή φαίνεται κατά τη βυθοσκόπηση.

 

Οι ομάδες πληθυσμού που βρίσκονται σε κίνδυνο είναι κυρίως  οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με υψηλή μυωπία (> 6 βαθμοί),  τα άτομα με ιστορικό επιπλεγμένων επεμβάσεων στον οφθαλμό (π.χ.  μετά από επιπλοκή σε επέμβαση καταρράκτη), με  ιστορικό φλεγμονών και τραυμάτων του οφθαλμού αλλά και σε σπάνιες περιπτώσεις άτομα με σύνδρομα που σχετίζονται με την ανατομία του υαλώδους σώματος και εμφανίζονται από την παιδική ηλικία.

Πιθανόν θα έχετε βιώσει ή ακούσει για το αίσθημα να εισβάλλουν „μικρές γκρίζες σκιές, ιστός αράχνης, μυγάκια, ή αστραπές“  στο οπτικό σας πεδίο . Αυτό το φαινόμενο οφείλεται συχνά σε μία πάθηση του οφθαλμού που ονομάζεται αποκόλληση του υαλώδους. Συγκεκριμένα,  αυτό που συμβαίνει είναι το αποτέλεσμα της  ρευστοποίησης  μίας ουσίας ,θα λέγαμε απλουστευμένα με σύσταση παρόμοια με το ασπράδι του ωμού αβγού,  που βρίσκεται στο εσωτερικό του οφθαλμού και ονομάζεται υαλώδες σώμα.

Η εμφάνιση των παραπάνω συμπτωμάτων θα πρέπει να σας οδηγήσει άμεσα στον οφθαλμίατρο για εξέταση διότι αν και η αποκόλληση υαλώδους αυτή καθεαυτή δε θεωρείται επικίνδυνη μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να προκαλέσει μία πολύ σοβαρότερη και επικίνδυνη για τον οφθαλμό πάθηση, την αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Εδώ η συμπτωματολογία είναι πολύ πιο έντονη ενώ συνήθως συνοδεύεται και από απώλεια της όρασης ή του οπτικού πεδίου μικρότερου ή μεγαλύτερου βαθμού (ανώδυνη τύφλωση).

Πρόκειται για μία εξαιρετικά επικίνδυνη πάθηση, η φυσική πορεία της οποίας, εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, είναι η ολική τύφλωση και σε τελικό στάδιο ακόμα και η απώλεια του οφθαλμού ως οργάνου.  Και ενώ η αποκόλληση υαλώδους είναι μία πολύ συχνή πάθηση, η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι πολύ πιο σπάνια. Η επίπτωσή της  υπολογίζεται σε περίπου 10-18 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού ετησίως.

Η αποκόλληση αμφιβληστροειδούς είναι  μία από τις πλέον επείγουσες κατάστασεις στην οφθαλμολογία. Η αντιμετώπισή της θα πρέπει να είναι άμεση και  πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένους σε  αυτή οφθαλμιάτρους . Εάν διαπιστωθεί μία απλή ρωγμή αμφιβληστροειδούς (αρχικά στάδια), τότε μπορεί να αντιμετωπιστεί και σε χώρο ιατρείου με τη χρήση ειδικού laser.

Εάν όμως έστω και  ένα τμήμα αμφιβληστροειδούς έχει αποκολληθεί τότε επιβάλλεται η χειρουργική αντιμετώπιση που αποσκοπεί στην επανασυγκόλλησή του ώστε να αποφευχθεί η τύφλωση. Η πλέον σύγχρονη και διαδεδομένη μέθοδος χειρουργικής αποκατάστασης είναι η βιτρεκτομή.

Εδώ, ο υψηλά εξειδικευμένος οφθαλμοχειρουργός με  τη χρήση υπερσύγχρονου εξοπλισμού πραγματοποιεί  την αφαίρεση του υαλώδους σώματος και την ανατομική αποκατάσταση του αμφιβληστροειδούς, ενώ η σταθεροποίησή του επιτυγχάνεται με τη χρήση laser. Στο τέλος αντικαθίσταται προσωρινά το περιεχόμενο της υαλοειδικής κοιλότητας με ειδικό αέριο ή σε κάποιες  πιο βαριές περιπώσεις με έλαιο σιλικόνης.

Η μέθοδος αυτή είναι ανώδυνη και ιδιαίτερα ατραυματική ενώ με τη χρήση της  πετυχαίνουμε σήμερα την επανασυγκόλληση του αμφιβληστροειδούς σε ποσοστό άνω του 90% με μία χειρουργική επέμβαση ακόμα και  σε επιπλεγμένες περιπτώσεις. Συμπερασματικά η γρήγορη  προσέλευση του ασθενούς στον ειδικό στον αμφιβληστροειδή οφθαλμίατρο εξασφαλίζει την έγκαιρη αντιμετώπιση στα πρώιμα σταδια της νόσου με τα καλύτερα δυνατά αποτελεσματα, όποια θεραπεία και αν επιλεγεί ως απαραίτητη.

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Σχετικές δημοσιεύσεις