Είστε εδώ:

Τζίνσεγκ: ένα φυσικό φάρμακο!

Το βότανο με την ονομασία Panax (Πανάκεια) που ενισχύει το ανοσοποιητικό, μειώνει το άγχος και προλαμβάνει τον καρκίνο

Το τζίνσενγκ είναι ένα φυτό που χρησιμοποιείται σαν φυτικό φάρμακο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ανακαλύφθηκε πριν από 5000 χρόνια στην Κίνα και το επιστημονικό του όνομα, Panax (από τη λέξη πανάκεια), που είναι ελληνικό, σημαίνει «όλα θεραπεύονται».

Έρευνες έχουν δείξει τα πολλά οφέλη που μπορεί να έχει στην υγεία μας το τζίνσενγκ. Έχει μάλιστα την ικανότητα από το να βελτιώνει τη διάθεση έως και να προλαμβάνει την εμφάνιση σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.

Η ρίζα αυτή γίνεται σιγά σιγά το επόμενο πιο δημοφιλές συστατικό, μετά τον κουρκουμά και το κύμινο, καθώς μπορεί να προστεθεί στο στο τσάι, στη σούπα, βάζοντας σκόνη στο ρύζι ή αγοράζοντας ταμπλέτες με τζίνσενγκ.

Βελτιώνει τη διάθεση

Σε κρατά χαλαρό, ξεκούραστο και σε καλή διάθεση. Μια έρευνα του 2010 εξέτασε πώς επηρέασε 30 εθελοντές σε 8 μέρες. Οι ερευνητές βρήκαν ότι 0.2 gr τζίνσενγκ μείωσαν την πτώση της διάθεσης ενώ 0.4 gr αύξησαν την ηρεμία.

Βοηθά στην απώλεια βάρους

Το βότανο αυτό καταστέλλει την πείνα και αυξάνει τον μεταβολισμό. Σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο, εξέτασαν πώς το τζίνσενγκ επηρέασε ποντίκια και βρήκαν ότι αυτά που τράφηκαν με το φυτό αυτό είχαν χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και απώλεια βάρους. Αυτό δείχνει ότι μπορεί να φανεί χρήσιμο σε ανθρώπους που παλεύουν με το διαβήτη και την παχυσαρκία.

Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Σύμφωνα με έρευνα του 2012, το φυτό είναι γνωστό σαν ανοσοενισχυτικό. Αυτό συμβαίνει γιατί ρυθμίζει διαφορετικούς τύπους ανοσοποιητικών κυττάρων και μπορεί να παράγει αντιμικροβιακές ενώσεις που προστατεύουν από βακτήρια και ιούς.

Προλαμβάνει μορφές καρκίνου

Το τζίνσενγκ μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη όγκων και λειτουργεί σαν φυσική θεραπεία μορφών του καρκίνου. Μια έρευνα επικεντρώθηκε στις επιδράσεις που είχε στον καρκίνο του παχέος εντέρου και βρήκε ότι ένα εκχύλισμα τζίνσενγκ στον ατμό αυξάνει τα αντι-καρκινικά αποτελέσματα του βοτάνου.

Βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Σε έρευνα για τα αποτελέσματα του τζίνσενγκ στη λειτουργία της μνήμης ανθρώπων με Αλτσχάιμερ, έδωσαν σε ασθενείς σκόνη τζίνσενγκ για 12 εβδομάδες. Εξέτασαν τις γνωστικές επιδόσεις των συμμετεχόντων για ακόμα 12 εβδομάδες μετά την παύση της χορήγησης του βοτάνου. Αυτοί που τους χορηγήθηκε το τζίνσενγκ παρουσίασαν βελτίωση μνήμης, ενώ όταν το σταμάτησαν, η λειτουργία του εγκεφάλου επέστρεψε στα προηγούμενα επίπεδα.

Μειώνει το στρες

Βρέθηκε ότι η ρίζα αυτή περιέχει σημαντικές αντιστρεσογόνες ιδιότητες. Η έρευνα έδειξε ότι μπορεί να μειώσει το χρόνιο στρες στα ζώα, μειώνοντας τον δείκτη έλκους, το βάρος επινεφριδίων και τα επίπεδα γλυκόζης στο πλάσμα του αίματος. Έτσι, το τζίνσενγκ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θεραπείες για την ανακούφιση του στρες.

Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Είναι πιθανό το τζίνσενγκ να βοηθά στον διαβήτη τύπου 2, χάρη στην ιδιότητά του να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Άτομα που ήπιαν τζίνσενγκ με ποτό υψηλό σε ζάχαρη, είχαν μείωση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, σε σχέση με αυτούς που δεν ήπιαν.

Μειώνει τις φλεγμονές

Το 2011, επιστήμονες εξέτασαν την επίδραση του Κορεάτικου κόκκινου τζίνσενγκ στην φλεγμονώδη κυτοκίνη σε ποντίκια με εγκεφαλικά τραύματα. Βρήκαν ότι μια ημερήσια δόση 0.1 gr εκχυλίσματος τζίνσενγκ μείωσε σημαντικά τις φλεγμονές και βελτίωσε την εγκεφαλική βλάβη στα ζώα.

Βελτιώνει τη λειτουργία των πνευμόνων

Το βότανο αυτό μειώνει τα βακτήρια των πνευμόνων και καταστέλλει την ανάπτυξη της κυστικής ίνωσης στα ποντίκια. Οι ερευνητές βρήκαν ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν φυσικό φάρμακο στη θεραπεία της κυστικής ίνωσης και χρόνιας πνευμονικής λοίμωξης.

Αντιμετωπίζει τη σεξουαλική δυσλειτουργία

Ειδικά στους άνδρες, το κόκκινο τζίνσενγκ βρέθηκε πως μπορεί να αντιμετωπίσει τη στυτική δυσλειτουργία.

 

Πηγή: www.iatrikanea.gr

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Σχετικές δημοσιεύσεις