Είστε εδώ:

Νέα θεραπεία για αιματολογικό καρκίνο

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε χθες ένα δεύτερο φάρμακο που στοχεύει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε να πολεμήσει αποτελεσματικά τον καρκίνο.

Η νέα θεραπεία, η οποία ονομάζεται Yescarta, παρασκευάζεται από την Kite Pharma. Ενεκρίθη για ενηλίκους που πάσχουν από επιθετική μορφή του αιματολογικού καρκίνου λεμφώματος μη- Χότζκινς και οι οποίοι δεν έχουν αντιδράσει θετικά στις χημειοθεραπείες.

Η νέα θεραπεία, που θεωρείται γονιδιακή, μετατρέπει τα κύτταρα του ίδιου του αρρώστου σε αυτό που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως «ζωντανό φάρμακο», το οποίο επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα. Είναι μέρος του διαρκώς αυξανόμενου τομέα των ανοσοθεραπειών, που χρησιμοποιεί τα φάρμακα αυτά ή τη γενετική μετατροπή των κυττάρων για να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε με τη σειρά του να καταπολεμήσει την ασθένεια. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτές οι θεραπείες οδήγησαν σε πολύμηνη ύφεση της νόσου.

«Τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά» ομολογεί ο δρ Φρέντερικ Λόκε, ειδικός στους αιματολογικούς καρκίνους στο Αντικαρκινικό Κέντρο Μόφιτ της Τάμπα, ο οποίος υπήρξε και επικεφαλής της νέας μελέτης. «Είμαστε ενθουσιασμένοι. Πιστεύουμε ότι πολλοί ασθενείς χρειάζονται αυτή τη θεραπεία, καθώς δεν έχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις». Περίπου 3.500 άτομα στις ΗΠΑ είναι υποψήφια κάθε χρόνο για να λάβουν την καινοτόμο θεραπεία. Η χορήγησή της θα γίνεται σε μία και μοναδική δόση, με έγχυσή της στο αιμοφόρο αγγείο και πρέπει να παρασκευάζεται ξεχωριστά για κάθε ασθενή. Το κόστος της ανέρχεται στις 373 χιλιάδες δολάρια. Ωστόσο, οι παρενέργειες που έχει είναι πολλές και επικίνδυνες και κυμαίνονται από υψηλούς πυρετούς, υπόταση, πνευμονολογικά προβλήματα έως εξάλλου και νευρολογικά. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε μονάδα εντατικής παρακολούθησης μετά τη χορήγηση του φαρμάκου. Επίσης, κατά τη διάρκεια της μελέτης δύο ασθενείς πέθαναν εξαιτίας των παρενεργειών του φαρμάκου.

Οι γιατροί σήμερα μπορούν να διαχειριστούν τις παρενέργειες καλύτερα, αλλά χρειάζεται εμπειρία και εκπαίδευση. Γι’ αυτόν τον λόγο η εισαγωγή της καινοτόμου θεραπείας θα χορηγείται μόνο σε εξειδικευμένα κέντρα.

Πηγή:  http://www.kathimerini.gr

Το να μοιράζεσαι σημαίνει ότι νοιάζεσαι!

Σχετικές δημοσιεύσεις